Tropische storm Fiona passeert zaterdag Sint Maarten

16 september 2022, 12:33

Flinke golven door tropische storm. Foto: ANP/EPA/ANA ESCOBAR

Tropische storm Fiona, die zich aan het ontwikkelen is boven de Atlantische Oceaan, zal Sint Maarten zaterdag op 75 km afstand van het eiland zal passeren. Dat heeft de regering aan de bevolking laten weten.

Vanaf vrijdagmiddag zal er aanzienlijk hardere wind gaan waaien, samen met veel regen. Alle scholen op Sint Maarten - naast Nederland, Curaçao en Aruba één van de vier landen van het Koninkrijk - blijven vrijdag dicht. Minister-president Silveria Jacobs zal vrijdag om 09.00 uur (15.00 uur Nederlandse tijd) de bevolking toespreken. Eerder was al bekendgemaakt dat de luchthaven op Sint Maarten vrijdag is gesloten.

Op de nabijgelegen eilanden Saba en Sint Eustatius - beide bijzondere gemeenten van Nederland - blijven de scholen vrijdag wel open, maar gaan de havens dicht en zal de veerboot niet varen. De bevolking wordt gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het opruimen van losse spullen rond het huis. Toeristen wordt op het hart gedrukt niet te gaan zwemmen, duiken of wandelen tijdens het passeren van de storm.

Fiona zorgt ook voor veel regen

Fiona trekt geleidelijk verder naar het westen tot noordwesten. Het bereikt zondag de Dominicaanse Republiek en maandag Haïti en het zuidoosten van Cuba. Er komt niet alleen een stevige wind te staan, er valt ook veel regen.

In totaal valt er op de Benedenwindse Eilanden 75 tot 125 mm, lokaal kan het dubbele vallen en dan vooral in het oosten en zuiden van Puerto Rico. Op de Dominicaanse Republiek van 100 tot 200 mm, in bergachtig gebied lokaal nog veel meer. Deze regens kunnen tot overstromingen en modderstromen leiden.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black