Weeronline
Weeronline
  Stormnamen dreigen op te raken

  Stormnamen dreigen op te raken

  Aangemaakt: 16 september, 16:21 uur

  Met al twintig stormen op de teller van het Atlantische orkaanseizoen is de kans groot dat de stormnamen dreigen op te raken. Alleen Wilfred is nog over op de lijst met 21 namen die meteorologen voor elk seizoen gebruiken.

  Paulette blijft nog even een orkaan, maar buigt donderdagavond naar het zuiden af en doet daarmee geen land meer aan. Dit in tegenstelling tot orkaan Sally, die momenteel huishoudt in onder meer Alabama en Florida. Daar zorgt ze voor overstromingen en stroomuitval.

  Orkaan Teddy, de negentiende orkaan van het seizoen, ligt een flink stuk ten oosten van de Kleine Antillen en trekt noordwestwaarts. Teddy neemt in kracht toe gaat en donderdag en vrijdag verder als ‘major hurricane’. Na het weekend kan Teddy Bermuda bereiken als hij niet van koers wijzigt. De twintigste storm van het seizoen is Vicky, zij ligt ver weg van land en blijft voorlopig alleen een storm.

  Ook Nederland maakt gebruikt van stormnamen die vooraf worden opgesteld door de KNMI en de Engelse weerdienst Met Office. 

  Halverwege het stormseizoen

  Aangezien het stormseizoen amper halverwege is – dit loopt tot begin december – en alleen Wilfred nog niet aan de beurt is geweest, dreigen de stormnamen op te raken. Wanneer de huidige lijst is gebruikt dan gaan meteorologen over op het Griekse alfabet. In 2005 waren de namen ook op. Toen werden de namen Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon en Zeta gebruikt. In dat jaar waren er voor het eerst Griekse namen nodig, er waren toen 27 stormen en 14 orkanen.

  Er zijn zes lijsten en andere orkaangebieden hebben andere lijsten. Zo trekt storm Noul van de Filipijnen westwaarts over de Zuid-Chinese Zee. Vrijdag komt Noul aan bij de kust van Vietnam. Er kunnen windstoten voorkomen van 130-140 km/uur en Noul is dan een (zeer) zware storm. Er wordt niet verwacht dat Noul een orkaan wordt.

  Lees ook: stormnamen zaaien verwarring.

  Foto: ANP / EPA / Dan Anderson

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline