Rook natuurbranden VS vervuilt lucht in hoofdstad Washington

16 september 2020, 09:45

dbe3fe8b-anp-422602944-1-1240x600
dbe3fe8b-anp-422602944-1-1240x600
dbe3fe8b-anp-422602944-1-1240x600

De rook van de natuurbranden in de westelijke Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington vervuilt de lucht aanzienlijk van oostelijk gelegen steden. Er is zoveel rook dat de lucht van de oostelijk gelegen hoofdstad Washington, duizenden kilometers verderop, niet meer helder is. In de vijf grootste steden van Oregon is de slechtste luchtkwaliteit ooit gemeten.

Milieufunctionarissen in de beboste staat Oregon waarschuwden dinsdag voor de slechte lucht, die het gevolg is van een aantal branden die inmiddels bijna 5 miljoen acres (meer dan 2 miljoen hectare) in de as hebben gelegd.

De ongekende vuurzeeën hebben in Oregon meerdere stadjes van de kaart geveegd en hebben in Californië, Washington en Idaho hele wouden verzwolgen. De rook en de as die overblijven zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit in het westen van de VS momenteel een van de slechtste ter wereld is.

Gevaarlijke vervuilde lucht

In de steden Portland, Eugene, Bend, Medford en Klamath Falls in de staat Oregon werd door het milieuministerie van de staat de hoogste concentratie as- en teerdeeltjes in de lucht ooit gemeten. De lucht werd zelfs als ‘gevaarlijk’ geclassificeerd. In Bend was de lucht zo vervuild dat de gemeten waarden niet binnen de bestaande categorieën viel.

Op satellietbeelden is te zien dat een deel van de rook op grote hoogte naar het oosten is gewaaid en boven de steden New York en Washington hangt, aldus de nationale weerdienst van de VS. De rook heeft daar echter nog geen gevolgen voor de luchtkwaliteit bij de grond.

Ook in Nederland was er een paar dagen geleden een hoeveelheid rook te zien bij zonsondergang.

Foto: ANP / EPA / NASA / HANDOUT

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven