Weeronline
Weeronline
  rook VS

  Nederland krijgt niet te maken met rook natuurbranden VS

  Aangemaakt: 16 september, 14:44 uur

  Nederland krijgt niet te maken met de rook veroorzaakt door grote natuurbranden in het westen van de Verenigde Staten. Volgens wetenschappers van Copernicus, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie, heeft de rook inmiddels Europa bereikt.

  De onderzoekers van Copernicus stellen dat op satellietbeelden te hebben waargenomen. Het ligt wat genuanceerder: Er ligt voor de kust van Portugal een depressie en “daarin zit wel een vleugje rook bij.”

  De wetenschappers noemen de huidige bosbranden in Californië, Oregon en Washington “aanzienlijk intenser” dan de branden die gemiddeld de afgelopen jaren voorkwamen in de VS. “De omvang en de intensiteit van deze branden is veel hoger dan we in 18 jaar, oftewel sinds 2003, hebben gemeten”, zegt Mark Parrington, natuurbranddeskundige en wetenschapper bij Copernicus.

  Inmiddels hebben de hele VS te maken met rook van de branden. Hoewel de rook Nederland niet bereikt, hebben we er afgelopen vrijdag wel iets van kunnen merken. Doordat de rook hoog in de atmosfeer werd geblazen, kleurde de lucht in Nederland melkwit en was het licht een beetje rood. Ook de zonsondergang was vuurrood.

  Foto: Jolanda Bakker

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline