Delen van noorden Canada per vliegtuig geëvacueerd om natuurbranden

16 augustus 2023, 09:20

Foto: Handout / Canadian Armed Forces / AFP

Enkele afgelegen gemeenschappen in het noorden van Canada zijn dinsdag met militaire vliegtuigen geëvacueerd wegens bosbranden die de wegen onbegaanbaar dreigen te maken. De Northwest Territories, een dunbevolkte regio in de poolcirkel, hebben de noodtoestand uitgeroepen.

In de Northwest Territories, waar momenteel meer dan 230 branden woeden, zijn volgens de autoriteiten ruim 6000 mensen geëvacueerd, ongeveer 15 procent van de bevolking. Zij wonen veelal in dorpen die honderden kilometers van elkaar liggen. Die zijn daardoor moeilijk over land te ontruimen. Dinsdag werden 120 soldaten ingezet om de luchtevacuaties te vergemakkelijken.

Lees ook: Dit is de invloed van het weer op bosbranden

Al 4000 branden dit jaar in Canada

Sinds het begin van dit jaar zijn er meer dan 4000 branden uitgebroken in Canada en hebben zo'n 168.000 mensen hun woningen moeten verlaten. In totaal is er een gebied ter grootte van Griekenland (13,2 miljoen hectare) afgebrand. Canada beleeft het ergste natuurbrandseizoen ooit vanwege een drogere zomer dan normaal. In de Northwest Territories is het in juli met een temperatuur van 37,4 graden het heetst geweest.

Er woeden momenteel ook bosbranden in British Columbia, waar deze week verschillende hittewaarschuwingen van kracht zijn vanwege recordhoge temperaturen. Volgens wetenschappers vergroot klimaatverandering het risico op heet en droog weer, waardoor bosbranden waarschijnlijk worden aangewakkerd. Bij extreme en langdurige hitte wordt er ook steeds meer vocht aan de grond en de vegetatie onttrokken.

Lees hier al ons nieuws over bosbranden

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black