Smogwaarschuwing: grote kans op vieze lucht

16 juni 2022, 09:30

Smog zichtbaar als bruine band aan horizon. Beeld AS / Pavlo Glazkov

Ben jij gevoelig voor smog? Blijf dan vrijdag en zaterdag, als het even kan, in de namiddag en aan het begin van de avond zoveel mogelijk binnen en vermijdt zware lichamelijke inspanningen. De luchtkwaliteit is dan slecht en zomersmog kan leiden tot luchtwegklachten. Ook komt irritatie aan ogen, neus en keel voor. Bovendien is kans op hoofdpijn en misselijkheid. In de ochtend is de luchtkwaliteit relatief gezien het best, in de loop van de dag wordt de lucht steeds viezer.

De temperatuur gaat komende dagen flink omhoog en door ophoping van luchtvervuiling ontstaat op zonnige en warme dagen zomersmog. Naar verwachting is vrijdag en zaterdag in de middag en avond sprake van een slechte luchtkwaliteit. Onder invloed van het krachtige zonlicht worden vervuilende stoffen omgezet in ozon.

Lees hier alles wat je moet weten over smog door ozon

Deze klachten kun je krijgen door smog

Ozon kan leiden tot (een toename van) luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Astmaklachten kunnen verergeren en de functie van de longen kan afnemen. Ook komt irritatie aan ogen, keel en neus voor. Daarnaast kun je hoofdpijn krijgen, misselijk worden en komt duizeligheid voor. Smog door ozon is rond zonsopkomst en zonsondergang vaak met het blote oog te zien in de vorm van een bruine band aan de horizon.

Mensen met chronische longklachten, kinderen en ouderen krijgen als eerste last van zomersmog. Bij hoge hoeveelheden ozon in de lucht kan iedereen klachten ervaren. Het RIVM adviseert mensen, bij een smogwaarschuwing voor ozon, om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Lees ook: wat te doen bij smog?

Smog leidt tot ergere klachten bij astmapatiënten, waardoor ze meer medicatie nodig hebben. Beeld: AdobeStock / Auremar
Smog leidt tot ergere klachten bij astmapatiënten, waardoor ze meer medicatie nodig hebben. Beeld: AdobeStock / Auremar

Vermijd zware inspanning

In grote delen van het land is de luchtkwaliteit de komende dagen onvoldoende en in het zuiden van het land slecht. Wanneer de luchtkwaliteit zeer slecht wordt kan iedereen klachten krijgen en geeft het RIVM een smogalarm uit.

Ook als je niet gevoelig bent voor zomersmog is het raadzaam om vrijdag en zaterdag zware inspanningen op het warmste moment van de dag te beperken of te vermijden. Dit zeggen we dan niet voor de slechte luchtkwaliteit, maar vanwege de hitte. Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland hoe heet het precies wordt.

Vanaf zondag minder vieze lucht

In het weekend speelt er een strijd af tussen de warme lucht enerzijds en koelere lucht anderzijds. De koelere lucht wint uiteindelijk deze strijd en de overgang naar minder warm weer gaat gepaard met enkele regen- en onweersbuien. Deze buien zullen de lucht weer enigszins schoonspoelen. Ook waait de wind uit het noordwesten en stroomt schonere lucht binnen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black