Na droogte op meerdere plaatsen kans op gladheid door onweersbuien

16 mei 2022, 12:04

Regen
Beeld: ANP Ginopress

Verspreid over het land vallen er vanmiddag diverse regen- en onweersbuien. Na een periode van droogte is dit - voor met name landbouwbedrijven - broodnodig. Maar omdat het zo lang droog is geweest, kunnen wegen lokaal gevaarlijk glad worden.

De gladheid komt vaker voor bij regenval na een lange periode van droogte. Vuilresten op de weg mengen dan met de regendruppels en veranderen in een dunne, slijmerige laag. Het gaat dan met name om restjes olie, rubber en stof die op het wegdek liggen. De gladheid die als gevolg van deze vermenging optreedt, wordt vicieuze aquaplaning genoemd. De eerste regendruppels zijn het meest gevaarlijk, maar als het harder regent wordt het vuil van de weg gespoeld en verdwijnt het gevaar.

Dinsdag en woensdag blijft het droog en schijnt de zon weer flink. Ook wordt het weer warmer met woensdag zelfs kans op de eerste tropische dag van het jaar. Donderdag worden er weer op meerdere plaatsen buien verwacht. Op plekken waar het maandag nog droog blijft, is dus donderdag kans op gladheid.

De details voor de komende dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Author Image

ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black