Tropische cycloon Tauktae inmiddels van vierde categorie

17 mei 2021, 09:26

Voor de westkust van India ligt tropische cycloon Tauktae. De afgelopen dagen heeft deze storm Tauktae aan kracht gewonnen en is ondertussen uitgegroeid tot een tropische cycloon van een vierde categorie. De cycloon trekt richting het noorden langs miljoenenstad Mumbai en gaat aan land in de staat Gujarat. Er is kans op stormschade en overstromingen.

De tropische storm Tauktae bevindt zich in de Arabische zee ten westen van India. Het is de eerste tropische cycloon van dit jaar die zich in deze regio bevindt. Op dit moment worden windsnelheden van 222 km/uur gemeten met uitschieters tot 270 km/uur.

Een tropische storm is hetzelfde weerfenomeen als een orkaan. Alleen noemen we ze tropische cyclonen in de Indische Oceaan en orkanen in de Atlantische Oceaan.

Lees ook: alles wat je wilt weten over orkanen.

Zeer warm zeewater perfecte voedingsbron

De temperatuur van het zeewater van de Arabische zee is ongeveer 30 graden en dient als perfecte voedingsbron voor de cycloon. Door het zeer warme zeewater kan voortdurend warme en vochtige lucht wordt toegevoerd, waardoor de storm in kracht toeneemt.

Morgen bereikt Tauktae de staat Gujarat en éénmaal boven land neemt de cycloon flink in kracht af. De cycloon brengt naast hoge windsnelheden ook veel regen met zich mee, waardoor overstromingen kunnen ontstaan. In Ratnagiri aan de westkust van India is 480 millimeter gevallen. In het zuidwesten, in Cochin, is sinds vrijdag al ruim 950 millimeter gevallen.

Foto: Adbobe Stock / EvgeniyQW

Door: Floris Lafeber

Reageer via Facebook