Hevige regenval in Californië, noordoosten VS gebukt onder sneeuw

16 maart 2023, 15:00

Flink wat sneeuw in delen van de VS! Foto: EPA/Cj Gunther

Beide kusten van de Verenigde Staten zijn woensdag getroffen door extreme weersomstandigheden. In het westen zorgden zogenoemde atmosferische rivieren voor een stortvloed aan regen, in het noordoosten raakte een groot deel van de staten daar door een krachtige 'Nor'easter'-winterstorm bedekt onder een flink pak sneeuw.

In Californië heeft de gouverneur als gevolg van de extreme weersomstandigheden in 43 van de 58 county's de noodtoestand uitgeroepen. Meer dan 130.000 huishoudens en bedrijven zaten woensdag zonder stroom. "Het gaat van vuur naar ijs, zonder warm bad tussendoor", zei Gavin Newsom refererend aan de bosbranden die enkele maanden geleden nog woedden en die werden opgevolgd door een zeldzame serie sneeuwstormen.

De meest recente hevige regenval werd veroorzaakt door een zogenoemde atmosferische rivier, de elfde al van dit winterseizoen. Deze soms honderden kilometers lange stromen waterdamp die in de lucht hangen, kunnen voor ontzettend veel neerslag zorgen. Meteorologen verwachten komende week een twaalfde atmosferische rivier boven Californië.

Sneeuwstorm

In het noordoosten van de Verenigde Staten kwam de neerslag in de vorm van sneeuw naar beneden. De verschillen in de hoeveelheid neerslag zijn echter groot. In de Berkshire-bergen viel zo'n 60 centimeter en in de Hudson Valley in New York ligt een pak van 30 centimeter sneeuw.

Het stadje Colrain, in het noordwesten van Massachusetts tegen de grens met Canada aan, kreeg maar liefst 91 centimeter sneeuw te verduren. Gemeentebestuurder Kevin Fox zei tegen persbureau Reuters dat hij naar het gemeentehuis moest om zijn moeder te bellen, omdat hij thuis geen elektriciteit of telefonisch bereik had.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black