Weeronline
Weeronline
  Dennis zondag

  Storm Dennis: zo onstuimig en warm wordt het deze zondag

  Aangemaakt: 16 feb 2020, 08:24 uur

  Storm Dennis trekt deze zondag tussen Schotland en IJsland door. Dat is ver weg, maar Dennis is zo omvangrijk dat zijn wind ons vandaag behoorlijk parten zal spelen. In het noordwesten komt het tot storm en zeer zware windstoten van circa 110 km/uur. Vanmiddag zijn er ook landinwaarts zware windstoten tot 95 km/uur. Naast onstuimig is het bijzonder zacht met in het zuiden en oosten maxima rond 17 graden. Ook zijn er vooral vanmiddag fikse buien.

  Het verkeer zal vandaag veel hinder ondervinden van de (zeer) zware windstoten. Vooral op grote bruggen en dijken, zoals de Afsluitdijk en de Houtribdijk (Enkhuizen – Lelystad), kan het gevaarlijk zijn voor wegverkeer. Rijden met bijvoorbeeld een lege vrachtwagen is vanochtend en een groot deel van de middag zeer onverstandig.

  Ook wandelen in het bos of park raden we vandaag af. Tijdens zware windstoten kunnen gemakkelijk flinke takken afbreken.

  Lees meer over de invloed van weer op het verkeer

  Storm in het noordwesten

  Vanochtend waait het flink. In de kustgebieden is de zuidwester veelal stormachtig en het noordwesten is sprake van een zuidwesterstorm (9 Bft.). De derde officiële storm van 2020 is inmiddels al een feit. Landinwaarts waait het vrij krachtig tot krachtig en soms hard (windkracht 7). In het binnenland komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In de kustgebieden halen de windstoten 80-100 km/uur. De noordelijke helft van Noord-Holland, de Wadden en het uiterste noordwesten van Friesland maken kans op zeer zware windstoten tot circa 110 km/uur.

  Uitzonderlijk zacht voor half februari

  Het is uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 13 graden in het noordwesten, 16 graden in Utrecht en 17 graden in Limburg en grote delen van Noord-Brabant. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur half februari op slechts 6 graden. In de loop van de middag zet de temperatuur vanuit het noordwesten een daling in.

  Meer details: lees het weerbericht Nederland 

  Zwaarste windstoten binnenland voor Zuid-Limburg

  Vanmiddag trekt vanuit het noordwesten een regengebied over het land en kan het enige tijd flink plenzen. Ook een klap onweer is mogelijk. In het noordwestelijk kustgebied is tijdens de passage van dit buiengebied kans op windstoten tot 100 km/uur. In het binnenland kan de wind uithalen naar 90 km/uur. Na het regengebied neemt de wind flink af. Tegen de avond bereikt de buienlijn Limburg. Daar is in de heuvels dan nog kans op windstoten tot circa 95 km/uur.

  Foto: ANP

  Door: Johnny Willemsen