Supermaan op komst

16 februari 2019, 08:44

ANP-EPA-supermaan-extra-groot-zichtbaar-aan-horizon-1280x600

Wie dinsdagavond naar de maan kijkt kan iets bijzonders zien. Het is dan namelijk supermaan en daardoor lijkt de volle maan veel groter dan normaal. Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is. Er is een redelijke kans dat de maan te zien is, want er zijn opklaringen en wolkenvelden.

De supermaan lijkt 5% groter dan een gemiddelde volle maan. Bovendien is de maan dinsdag 11% feller dan normaal. De maan lijkt groter en feller dan normaal, omdat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. Dat komt doordat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische baan om de aarde heeft.

Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 km. Dat staat gelijk aan 320 ritten met de auto van Utrecht naar de zuidkust van Frankrijk. Bij een supermaan staat de maan ongeveer 357.000 km van ons vandaag. Dat scheelt ongeveer 27.000 km, oftewel 23 keer een tripje naar Montpellier.

Waar en wanneer moet ik kijken?

De maan komt om 17:48 uur in het oosten op. Op dat moment is het nog licht, dus voor het mooiste zicht op de maan kun je beter kijken als het donker is. Zonsondergang is om 18:00 uur en het is geheel donker vanaf 19:53 uur.

In de eerste helft van de avond staat de maan laag aan de horizon en juist dan lijkt de maan het grootst. Naarmate de maan hoger aan de sterrenhemel komt, wordt het gestalte kleiner voor het oog. Om 0:18 uur bereikt de maan haar hoogste punt en lijkt de supermaan helemaal niet zo groot meer. Je kunt dus het beste in de eerste helft van de avond kijken en je blik naar het oosten richten.

Optische illusie

Dat de maan juist bij opkomst groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang.

Werkt het weer mee?

Waarschijnlijk is de maan dinsdag goed te zien. ’s Avonds is er een mix van opklaringen en wolkenvelden. Het blijft droog en met een temperatuur van circa 7 graden is het vrij zacht. Je kunt dus prima even naar buiten stappen om de maan te bewonderen.

Bron astronomie: hemel.waarnemen.com

Foto: EPA

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht