Weeronline
Weeronline
  warme decemberdag

  Uitzonderlijk warme decemberdag dinsdag

  Aangemaakt: 17 dec 2019, 10:30 uur

  Met 10 graden op de Wadden tot lokaal 16 graden in Zuid-Limburg wordt deze dinsdag een bijzonder warme decemberdag. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur half december namelijk rond slechts 6 graden. Na dinsdag is het iets minder zacht, maar met dagelijks maxima van 8-13 graden blijft het ruim zachter dan normaal.

  Met een matige, aan zee (vrij) krachtige, zuidenwind wordt morgen zeer zachte lucht naar ons land gestuurd. De lucht is helemaal afkomstig uit het gebied boven de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Portugal en ten westen van Marokko.

  De dag start met wolkenvelden en in het noordwesten kan in de vroege ochtend nog wat regen vallen. Verder is het overdag zonnig met velden hoge bewolking. In de loop van de middag krijgt de zon het in de westelijke helft van het land moeilijker en in de avond volgt in het westen regen.

  De maximumtemperatuur varieert van 10 graden op Texel tot mogelijk zelfs 16 graden lokaal in Zuid-Limburg. In de Randstad wordt het 12-13 graden en elders in het zuiden en oosten van het land 14-15 graden.

  Levert deze warme decemberdag records op?

  De kans op records is klein. Dit komt doordat juist op 17 december de warmterecords zeer scherp staan. Tijdens de recordwarme decembermaand van 2015 was 17 december namelijk ook de warmste dag. In De Bilt werd het toen 15,3 graden. Dat betekende toen een evenaring van het decemberrecord in De Bilt. Ook op 24 december 1977 was het zo warm.

  Op 17 december 2015 werd het op een aantal KNMI-waarneemstations zelfs meer dan 16 graden. De warmste plek was Wijk aan Zee met 16,6 graden. Het nationale warmterecord voor december staat op 17,8 graden gemeten in Buchten (Midden-Limburg) op 4 december 1953. Dit station bestaat tegenwoordig niet meer. Het decemberrecord over de huidige operationele stations staat op naam van Maastricht met 16,7 graden en werd eveneens gemeten op 4 december 1953.

  Schrijf je voor 19 december in voor de Weeronline nieuwsbrief en maak kans op één van de vijf VVV-cadeaukaarten t.w.v. € 100!

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Johnny Willemsen