Zo verandert ons energieverbruik komende maand

16 november 2022, 07:30

Energie
Rook van houtkachels kan blijven hangen. Foto: AdobeStock / milkovasa

Met de naderende winter is een stijging van het energieverbruik onvermijdelijk. Maar helpt het weer een handje mee met het bedwingen van de kosten? Lees wat we kunnen verwachten op basis van de meest recente maandverwachting.

Volgens de huidige maandverwachting duikt de maximumtemperatuur komend weekend onder 10 graden en dat blijft de rest van de maand waarschijnlijk zo. Dit betekent voor veel mensen dat de verwarming langer aan moet en meer energie wordt verbruikt. De middagtemperatuur ligt vaak tussen 7 en 10 graden. Voor de tijd van het jaar zijn dit vrij normale waarden.

Woonkamer niet meer vanzelf warm

De eerste helft van de novembermaand werd het met wat zon in huis vaak vanzelf warm. De rest van het maand is dat niet meer het geval. We krijgen wat wisselvalliger weer, waardoor wolkenvelden de zon vaker zullen blokkeren. Tegelijkertijd staat de zon steeds lager en komt minder lang boven de bomen of het huis van de buren uit. Ook wordt de zon minder krachtig. Zonnepanelen zullen hierdoor veel minder opleveren. Door de komst van meer bewolking vallen de nachten over het algemeen minder koud uit. Tijdens een heldere nacht komt het wel snel tot vorst.

Sombere decemberdag met motregen en grijze luchten. Foto: Ben Saanen
Sombere decemberdag met motregen en grijze luchten. Foto: Ben Saanen

De eerste weken van december kunnen we volgens de huidige langetermijnverwachting te maken krijgen met hogedrukgebieden. Dit signaal is lastig te vertalen naar een trend van het energieverbruik. Normaal gesproken is het verbruik in december hoger dan in november. Afhankelijk van de ligging van de hogedrukgebieden kunnen we vaker grijs en kil weer krijgen. In dat geval zal het verbruik verder stijgen, omdat het verwarmen van koude en vochtige lucht veel energie vergt. Het is ook mogelijk dat bij een andere ligging de zon in de middag wat vaker schijnt en dat zou het stijgende verbruik nog wat kunnen afremmen.

Eerste tien dagen november op één na warmste

Met het stijgen van de vraag naar energie kan de prijs verder stijgen. Eerder daalde de energieprijs juist door het zachte weer. De eerste tien dagen van november was de gemiddelde temperatuur (dag en nacht gemeten) in grote delen van het land de op één na hoogste ooit gemeten. Alleen in 2015 was het op veel plaatsen nog net wat zachter. In De Bilt was het gemiddeld 11,8 graden en het record is 12,2 graden in de eerste tien dagen van november 2015. Door het zachte weer was het de afgelopen weken met wat zon in je kamer soms ronduit warm. En ’s nachts was het vaak even warm als een gemiddelde novembermiddag.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven