Weeronline
Weeronline
  Ma 06 Juni 2016 Jannes Wiersema 062 (1900 x 1068).jpg

  Herfst tot nu toe zeer droog en zeer zonnig

  Aangemaakt: 16 okt 2016, 09:30 uur

  De herfst van 2016 is tot nu toe vooral in het oosten en zuiden zeer droog verlopen. In Zuid-Limburg is het zelfs sinds 1959 niet meer zo droog geweest. De herfst verloopt tot dusver ook zeer zonnig en staat met gemiddeld over het land ruim 283 zonuren tegen 197 normaal op een derde plek. Alleen 1959 en 2005 waren met respectievelijk 337 en 288 zonuren nog zonniger. Qua warmte in De Bilt staat de herfst op een zevende plek met 15,0 graden tegen 13,6 normaal. 

  In Twente, de Achterhoek, Oost-Brabant en Limburg is op sommige plaatsen sinds 1 september amper 20 mm gevallen. Normaal staat de teller in het zuiden en oosten halverwege de herfst al op 80 tot 110 mm! Dat is vijf keer meer dan deze herfst tot nu toe is gevallen.

  In Zuid-Limburg was het sinds 1959 niet zo droog

  Op weerstation Maastricht, waar sinds 1951 neerslag wordt gemeten, is deze herfst tot nu toe slechts 31,1 mm gevallen. Alleen in 1959 was het tot nu toe droger met 9,6 mm. Ook in het oosten heerst droogte. Op weerstation Twenthe (vlakbij Enschede) is de herfst sinds 1969 niet zo droog geweest als dit jaar. Er is slechts 19,7 mm gevallen tegen 17,3 mm in 1969 en 4 mm in 1959.

  Kustgebieden minder droog

  Alleen in de kustgebieden kwam het soms tot een stevige bui. Zo viel zaterdag plaatselijk 15 mm. Klimatologisch gezien is de kuststrook in de herfst altijd veel natter dan het binnenland. Boven het warme zeewater kunnen gemakkelijk buien ontstaan en deze kunnen met een westenwind het land op trekken. In het koudere binnenland neemt de buiigheid snel af.

  Ondanks de hogere neerslagsom, is het ook aan de kust een droge herfst. Langs de Zeeuwse Noordzeekust viel zo’n 60 mm. Verder viel langs de westkust en noordkust van ons land zo’n 80 mm. Lokaal zijn langs de kust van Noord-Holland en op de Waddeneilanden uitschieters gemeten van circa 100 mm, maar dat is nog altijd minder dan normaal. Gebruikelijk valt 110-130 mm in de kuststrook.

  Droogte, zon en warmte tegelijk

  In De Bilt, waar sinds 1906 de neerslag wordt bijgehouden, is tot nu toe 41,4 mm gevallen tegen 118 normaal. Ruim een kwart van deze neerslagsom viel afgelopen zaterdag. De herfst was tot nu toe niet alleen zeer droog, maar ook zeer zonnig en warm.

  1959, 1969 en 1921 vormen samen de top-3 waarin de eerste helft van de herfst het droogst verliep in De Bilt. Daarbij was het in deze jaren, net als dit jaar,  zeer zonnig en warm.  Hoe verliep het najaar toen verder? November 1959 was ruim één graad te koud, november 1969 verliep qua temperatuur heel normaal, maar december werd toen de op één na koudste ooit gemeten. November 1921 werd de koudste aller tijden en leek wel een koude wintermaand met  gemiddeld 1,3 graden. Zo’n lage maandtemperatuur hebben we de afgelopen vier winters niet meer meegemaakt!

  Droogte veroorzaakt door hogedrukgebieden

  We hebben de afgelopen maanden vaak te maken gehad met een zogenaamde blokkade. Een krachtig hogedrukgebied zorgde ervoor dat storingen op afstand werden gehouden. In september bevond het hogedrukgebied zich vaak boven Centraal-Europa, wat resulteerde in warme zuidenwinden. Oktober werd tot dusver juist gekenmerkt door frisse oostenwinden, omdat het hogedrukgebied nu boven Scandinavië ligt.

  Inmiddels zijn we dit patroon even kwijt. De stroming is dit weekend naar het zuiden gedraaid, waardoor het vandaag zonnig en warm herfstweer wordt met in het zuiden ruim 20 graden! Vanaf morgen veroorzaakt een lagedrukgebied regelmatig regen. Of genoeg regen valt om de droogte te laten verdwijnen is nog even afwachten. Voor de vakantievierders in eigen land zou het natuurlijk fijn zijn als de neerslaghoeveelheden meevallen Later in de week stijgt de luchtdruk boven Scandinavië, waardoor de wind bij ons opnieuw de frisse oosthoek opzoekt.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: