Weekverwachting: van rustig naar ronduit guur winterweer

16 januari 2022, 19:10

Weekverwachting
Fietsen met rustig en grijs winterweer. Foto: Ben Saanen.

Net als afgelopen week is het weerbeeld de komende dagen rustig met in de nacht en ochtend mistkansen en temperaturen in de buurt van het vriespunt. Later in de week neemt de wind in kracht toe en voelt het ronduit guur aan. Of de winterse buien nog voor een witte wereld zorgen lees je in deze weekverwachting.

We beginnen de week met ‘deprimaandag’, de meest deprimerende dag van het jaar. Het weer weet er in ieder geval een positieve draai aan te geven, want zo deprimerend is het weerbeeld in grote delen van het land niet. De zon laat zich vooral in de westelijke helft goed zien en met de zon erbij kan het 9 of lokaal 10 graden worden. In het oosten daarentegen is het allemaal net wat somberder met vrij veel bewolking. Wil je positieve energie tanken, dan moet je dus in het westen zijn.

Dinsdag is het rustig weer met weinig wind. Het weerbeeld ziet er overal somberder uit, want de bewolking heeft de overhand. Regionaal kan de dag met een klein wereldje beginnen en deze grijzigheid is vooral in het zuiden van het land hardnekkig. In de grijze gebieden wordt het maximaal een graad of 3, elders waar de mist optrekt en de zon nog even weet te schijnen is het een graad of 7.

Winterse buien. Foto: Jolanda Bakker.
Winterse buien. Foto: Jolanda Bakker.

Foto: Jolanda Bakker

Overgang naar guur winterweer met winterse buien

Woensdag trekt later op de middag en avond een regengebied over het land en dit regengebied markeert de overgang naar een guur weertype in de tweede helft van de week. Donderdag trekken winterse buien over het land en deze buien gaan gepaard met hagel en natte sneeuw. Tussen de buien door zijn prachtige wolkenluchten te zien en spot je wellicht een regenboog. De kans dat de sneeuw blijft liggen is heel erg klein, maar hagel kan wel even voor een kortstondig wit landschap zorgen.

Het is ronduit guur met een stevige noordwestenwind. De gevoelstemperatuur ligt enkele graden onder nul en tijdens buien wijst de thermometer slechts 1-2 graden boven nul aan. Als de zon tussen de buien door schijnt is het maximaal 5 graden, maar een warme winterjas is zeker aan te raden als je voor een ommetje gaat.

Vanaf vrijdag wordt het weer een stuk rustiger. De bewolking heeft de overhand, de winterse buien verdwijnen en soms valt wat lichte regen of motregen. De details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Ben Saanen

Upday logo

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weekverwachting-nieuws

Meer Weekverwachting-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black