Weeronline
Weeronline

  Vorst tijdens totale maansverduistering

  Aangemaakt: 16 jan 2019, 07:50 uur

  Aanstaande maandag vindt in de vroege ochtend een totale maansverduistering plaats. Er is grote kans op opklaringen, zodat het spektakel waarschijnlijk goed te zien zal zijn. Wel is het koud buiten met temperaturen tussen -2 graden aan zee en -6 regionaal in het binnenland.

  De nacht naar maandag verloopt op de meeste plaatsen droog. Aan de kust, vooral in het noorden, is een kleine kans op een enkel winters buitje. Het is wisselend bewolkt met waarschijnlijk in het binnenland bredere opklaringen dan in de kustgebieden. Landinwaarts is het ook het koudst met in het zuiden en oosten op veel plaatsen matige vorst. In de kustprovincies ligt de minimumtemperatuur tussen -2 en -4 graden.

  Bloedmaan – supermaan

  Normaalgesproken zien we ’s nachts een deel van de maan waar de zon op schijnt. Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. Iets na 3:30 begint een hap uit de maan te groeien en rond 5:40 uur is de maan geheel verduisterd. Direct zonlicht kan de maan dan niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt nog wel op de maan, waardoor ze een rode gloed krijgt. Dit noemen we: bloedmaan.

  De totale maansverduistering duurt ruim een uur. Vanaf circa 6:45 begint direct zonlicht weer op de maan te schijnen en rond 8:50 eindigt de maansverduistering. De maan is dan overigens in Nederland al net onder de horizon verdwenen.

  Omdat de maan relatief dicht bij de aarde staat mogen we deze maansverduistering ook ‘supermaan’ noemen.

  Kijktips:

  • Het spektakel vindt plaats aan de westelijke horizon. Tijdens de totale verduistering staat de maand op circa 20°. Dit is best laag dus zorg voor vrij zicht naar het westen.
  • Als je buiten gaat kijken trek dan een warme winterjas, sjaal en handschoenen aan. Het vriest waarschijnlijk een aantal graden.
  • Kijk naar de eerste helft (3:30 – 6:00 uur) of juist vanaf 6:30 uur. Er gebeurt precies hetzelfde, maar dan in omgekeerde volgorde.
  • Het is prima met het blote oog te volgen, maar een verrekijker of telescoop geeft wel een mooier beeld.

  Skivakantie in het vooruitzicht? Kies voor een huurwagen van CarDelMar! Je reserveert jouw auto nu mét korting dankzij onze exclusieve kortingscode!

  Bron (gedeeltelijk): hemel.waarnemen.com

  Foto: ANP

  Door: Johnny Willemsen