Tropische storm Fiona zet koers naar Sint-Maarten

15 september 2022, 11:30

Storm
Golven breken op een strand in het Caribisch gebied. Foto: Adobe Stock / drew

Het orkaanseizoen verloopt dit jaar een stuk rustiger dan normaal. Tot nu toe hebben zich slechts twee orkanen gevormd die beide op open zee zijn gebleven en dus geen dreiging vormden. Inmiddels is er een tropische storm ontstaan dat wel koers lijkt te zetten naar bewoond gebied.

Fiona is de naam van de tropische storm die zich gevormd heeft op de Atlantische Oceaan. Een paar dagen geleden was het slechts een cluster van onweersbuien die er vrij onschuldig uit zag. Inmiddels is dit buiengebied uitgegroeid tot een tropische storm die zich richting de Caribische Eilanden begeeft met windsnelheden van ruim 70 km/uur.

Sint Maarten is één van de Caribische eilanden die hoogstwaarschijnlijk als eerste met dit systeem te maken gaat krijgen. Naar verwachting zal Fiona de eerste eilanden bereiken op vrijdagochtend lokale tijd. Op dit moment zijn er tropische storm waarschuwingen uitgegeven voor deze eilanden. Ze moeten hier rekening houden met veel regen gedurende het hele weekend. Dit kan leiden tot overstromingen en mogelijk ook aardverschuivingen. Daarnaast zijn er windsnelheden mogelijk van ruim 8 tot 9 Bft en windstoten tot 100 km/uur.

Gedurende het weekend trekt Fiona verder over bewoond gebied. Ook Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Haïti lijken vol in de koers van dit systeem te liggen. Hiervoor zijn nu nog geen waarschuwingen actief, maar naarmate de tropische storm dichterbij zal komen zullen ook voor deze gebieden waarschuwingen worden uitgegeven.

Van een orkaan is nu nog geen sprake, daarvoor zijn de windsnelheden nog te laag. Toch kan ook een tropische storm voor de nodige overlast zorgen, zeker met de koers die op dit moment het meest voor de hand ligt.

Lees hier hoe de schaal van tropische storm tot orkanen werkt.

Naar verwachting zal Fiona niet uitgroeien tot een orkaan. In de omgeving van de storm is vrij droge lucht aanwezig en ook neemt de wind sterk toe met de hoogte. Dit zijn geen goede omstandigheden voor de doorontwikkeling tot een orkaan. Toch kan Fiona, onder andere onder invloed van het warme zeewater, komende dagen nog licht intensiveren

Lees hier alles wat je moet weten over orkanen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven