Weeronline
Weeronline
  RIVM waarschuwt voor smog

  RIVM waarschuwt voor smog door felle zon

  Aangemaakt: 15 sep 2020, 14:28 uur

  Het RIVM waarschuwt voor een kans op smog in grote delen van het land, vooral in de namiddag. Door de felle zon en weinig wind hopen verontreinigende stoffen zich op in de lucht.

  Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen volgens het gezondheidsinstituut maar beter binnenblijven en zware lichamelijke inspanning beperken. Dinsdagavond verdwijnt de smog en ook de volgende dagen is de luchtkwaliteit weer beter, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

  Smog door ozon kan leiden tot luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn hier relatief vaak gevoelig voor. Vandaar dat het RIVM waarschuwt voor smog.

  De smog ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

  Aankomende dagen zal er minder kans zijn op smog. Bekijk hier de meeste uitgebreide weersverwachting van Nederland om de kansen in de gaten te houden. 

  Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP