Vuelta in Nederland: geen hitte, wel kans op buien

15 augustus 2022, 11:15

Foto: Adobe Stock / Baranq

Het warme zomerweer wordt deze week het land uitgestuurd. Dit levert een aantal buien op, vooral in het midden van de week. Wat het weer doet tijdens de Vuelta-etappes in Nederland, op vrijdag tot en met zondag, lees je in dit artikel.

Na een hete week met in vrijwel het hele land een hittegolf is het eerst nog drukkend warm. Buien op woensdag en donderdag brengen verkoeling en vanaf vrijdag ligt de middagtemperatuur rond 23 graden.

Op de buiige woensdag is het fietsweercijfer slechts een 4, maar dinsdag is het fietsweercijfer een 8.

Het fietsweer in Utrecht komende dagen:

Vrijdag: ploegentijdrit Utrecht

In Utrecht vindt vrijdagavond de ploegentijdrit plaats. Vrijdag is overdag kans op enkele buien. In de avond neemt vanuit het westen de buienkans af. Vanaf 16:00 uur mogen de renners het parcours op voor een verkenning. De wedstrijd is van 18:30 - 20:25 uur. Tijdens de verkenning is de kans op natte wegen groter dan tijdens de wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijd is een bui niet uitgesloten. Bij deze discipline en gezien het technische parcours kunnen wisselende weersomstandigheden flinke invloed hebben op de uitslag.

Lees ook: deze invloed heeft het weer op wielrennen.

Na een middagtemperatuur van 23 of 24 graden is het aan het begin van de avond nog een graad of 20. De wind is matig van kracht (3 Bft) en waait uit het westen.

Zaterdag: etappe ’s-Hertogenbosch – Utrecht

Op zaterdagmiddag fietsen de renners van ’s Hertogenbosch naar Utrecht. De route loopt onder andere door de Utrechtse Heuvelrug en op de Amerongse Berg is de bergtrui te verdienen. Ondanks deze ‘berg’ zal de etappe zeer waarschijnlijk eindigen in een massasprint.

Het weerbeeld bestaat uit stapelwolken en zon. Het wordt daarbij circa 22 graden. Een bui is niet uitgesloten, maar groot is de buienkans niet. De hooguit matige westenwind lijkt te zwak om voor een verhoogd waaierrisico te zorgen.

Parkeerplaats voor fietsen in Utrecht. Foto: Adobe Stock / Steve
Parkeerplaats voor fietsen in Utrecht. Foto: Adobe Stock / Steve

Bekijk het actuele fiets-weer in Utrecht.

Zondag: Breda – Breda

Ook in de laatste Vuelta-etappe in Nederland is sprake van een ‘berg’ In de buurt van Woensdrecht is een streep getrokken op de top van de ‘rijzende weg’. Dit is een zogenaamde ‘steilrand’ of ‘zoom’ van de Brabantse Wal. Het gaat om slechts 13 meter hoogteverschil. Ook deze etappe eindigt eind van de middag zeer waarschijnlijk in een massasprint.

De buienkans is zondag een stuk groter dan zaterdag en er zijn weermodellen die het de hele middag flink laten plenzen. Op deze termijn kan de verwachting zeker nog schuiven, waardoor de etappe ook (grotendeels) droog kan verlopen. Bij een matige westenwind wordt het circa 23 graden. In een kletsnat scenario blijft het kwik een aantal graden lager steken.

Eind van de week komen we met een update waarin we een meer gedetailleerde weersverwachting kunnen geven voor de drie etappes.

Lees al ons fiets-nieuws.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black