Eindelijk zijn er wat buien, maar het zet geen zoden aan de dijk!

15 augustus 2022, 12:56

Onweersbuien. Foto: ANP / Rob Engelaar.

Eindelijk zijn er weer wat buien in ons land en daarbij komt het lokaal tot onweer. Toch zet dit voor de droogte geen zoden aan dijk. Wel kan het gladde wegen opleveren.

Vanmiddag en begin van de avond is vooral in het noordoosten en in het zuiden kans op een lokale felle onweersbui. Daarbij is kans op hagel en windstoten tot 60 kilometer per uur. Hiervoor geldt een onweerswaarschuwing en er is een landelijke waarschuwing van kracht voor de broeierige hitte.

Bekijk de waarschuwing en lees ons weerbericht.

Geen einde aan droogte, wel kans op gladheid

De buien van vandaag betekenen vrijwel niets voor de heersende droogte. Op een droge bodem zakt de neerslag niet makkelijk weg, waardoor de regen vooral in de sloot en het riool belandt. Omdat het lange tijd droog is geweest kan het met de eerste regenval glad worden op de wegen. Dit komt door olie en rubberresten die tijdens de warme dagen op de weg terecht zijn gekomen. Door de regenval kan dit een glad schuimend laagje op de weg veroorzaken. 

Daar waar vandaag nog geen neerslag valt is dit risico op gladde wegen de komende dagen nog aanwezig. Morgen is het een groot deel van de dag overal droog, maar eind van de middag en in de avond maakt het zuiden kans op een lokale onweersbui. Woensdag en donderdag komt het waarschijnlijk op grotere schaal tot buien. Of er voldoende valt om de droogte enigszins te verlichten is nog de vraag, maar een verergering van de droogte blijft hiermee wel even uit.

Lees hier alles over de droogte.

Eerste onweersbui gisterenavond

Zondagavond was er al een lokale onweersbui boven Drenthe en ook boven het noorden van Friesland kwam een bui voor. Afgelopen nacht en vanochtend trokken vervolgens weer enkele onweersbuien over het land. Zo waren er lokale buien boven de Gelderse Vallei, het noorden van Utrecht en het zuiden van Flevoland. Ook waren er onweersbuien in Zeeland, Zuid-Holland en het zuiden van Noord-Holland waarbij plaatselijk zo'n 5 millimeter regen viel. Ter vergelijking: dit is evenveel als er op een zonnige zomerdag verdampt.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black