Dit wordt het weer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2023

15 juli 2023, 07:30

Volle maan boven de Waalbrug. Foto: Wouter van Bernebeek

De Nijmeegse Vierdaagse staat weer op het programma. Dinsdag begint de bekende wandeltocht en gaan tienduizenden deelnemers vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer trotseren. Dit jaar is alweer de 105e editie en wij blikken alvast vooruit op het weer.

Vorig jaar werd de Nijmeegse Vierdaagse nog met één dag ingekort. Er was sprake van extreme hitte waardoor de organisatie besloot de eerste loopdag te schrappen. Uiteindelijk was dit een zeer verstandige beslissing want de temperatuur liep in Nijmegen uiteindelijk op naar maar liefst 38 graden!

Goed nieuws voor de deelnemers dit jaar. Van hitte is namelijk geen sprake tijdens de vier loopdagen. Het wordt Hollands zomerweer waarbij de temperatuur rond normaal ligt voor de tijd van het jaar. Al met al zijn dat uiterst geschikte temperaturen om te wandelen.

Start-dag warmste dag

Dinsdag lijkt nu de warmste dag te worden met maxima rond een graad of 25. Het blijft droog met flink wat ruimte voor de zon. Als de zon eenmaal schijnt kan het alsnog flink zweten worden voor de lopers. Omdat de lopers constant zijn blootgesteld aan de zon is insmeren dan ook zeker aan te raden. De zon is met zonkracht 7 sterk. Een onbeschermde huid kan dan binnen 10-25 minuten verbranden.

De Waalbrug Nijmegen, foto: AdobeStock / mayabuns
De Waalbrug Nijmegen, foto: AdobeStock / mayabuns

Lees ook: dit is de kracht van de zon

Typisch Hollands zomerweer

Na een zomers warme start valt de temperatuur iets lager uit. De laatste drie dagen stijgt de temperatuur dagelijks naar 22 of 23 graden. Hierbij hebben we te maken met een westen- tot zuidwestenwind waardoor we gevoelig zijn voor enkele buien. Van grote neerslaggebieden lijkt echter geen sprake en er zullen dus ook veel droge momenten zijn waarbij het zonnetje even schijnt.

Al met al zijn dit uitstekende weersomstandigheden voor de vele tienduizenden deelnemers. Of de deelnemers het helemaal droog houden als ze op vrijdag over de Via Gladiola lopen is nog vrij onzeker. Voor nu ligt de kans op buien in de middag rond 30-40%.

De Via Gladiola
De Via Gladiola

Zomerfeesten vandaag al van start

De vele feestvierders die dit weekend al de stad in gaan kunnen rekenen op prima zomerweer. Zowel vandaag als morgen zijn enkele buien mogelijk, waarbij vandaag ook een enkele klap onweer mogelijk is. Kletsnat wordt het zeker niet en de droge momenten waarbij af en toe de zon schijnt zullen overheersen. Dan is het ook meteen op en top weer om er lekker op uit te gaan in de stad. Zaterdag wordt het zomers warm met een graad of 27. Zondag is het met 23 graden iets minder warm.

De wind is dit weekend wel goed voelbaar, vooral op zondag. In de ochtend en aan het begin van de middag staat een vrij krachtige zuidwestenwind, 5 Bft. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af en in de avond is de wind slechts matig van kracht, 3 bft. Dat is goed nieuws voor de feestvierders die van de vuurwerkshow willen genieten. De vuurwerkshow start traditiegetrouw rond 22.30 vanaf de Waalkade. 

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black