Mensen geëvacueerd uit gesloten Yellowstone park na noodweer

15 juni 2022, 14:30

Buitenland
Na overstromingen moest het park de deuren sluiten. Beeld: ANP / EPA / JEREMY NG

Zo'n veertig mensen zijn maandag en dinsdag geëvacueerd uit het nationale park Yellowstone in de Verenigde Staten. Het nationale park, dat maandagmiddag voor het eerst in ruim dertig jaar tijdens de zomer de deuren moest sluiten na overstromingen, blijft ook woensdag nog gesloten.

Dagenlange regenval veroorzaakte overstromingen die alle vijf de toegangswegen tot het park hebben beschadigd. Het nationale park spreekt van "extreem gevaarlijke omstandigheden". Als gevolg van de parksluiting zijn maandag en dinsdag ongeveer veertig mensen per helikopter geëvacueerd uit Yellowstone.

Ook omliggende gemeenschappen zijn getroffen door de overstromingen en soms afgesloten van de buitenwereld vanwege weggespoelde bruggen en wegen. De autoriteiten hebben inwoners gewaarschuwd om lokaal water niet te drinken vanwege een kapotte waterleiding en ondergelopen putten. Ook is het oppassen geblazen voor wilde dieren als beren die op de vlucht zijn voor het water.

Ongekend nat voorjaar

De regio heeft te maken met een ongekend nat voorjaar. De temperaturen zijn de afgelopen dagen bovendien plotseling omhoog geschoten, waardoor sneeuw op de hoogste bergtoppen in het park sneller smelt dan verwacht.

Het drukke zomerseizoen in Yellowstone was net begonnen. Het park ontvangt jaarlijks zo'n vier miljoen bezoekers. In 1988 sloot het park voor het laatst in de zomerperiode, destijds vanwege bosbranden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven