Maandag kans op lokaal felle onweersbuien

15 mei 2022, 11:20

Onweer
Bliksemontlading. Foto: Wouter van Bernebeek.

Er is morgen kans op een aantal felle onweersbuien. Waar en wanneer de kansen het grootst zijn vertellen we je in dit artikel.

Zomer is in het land met vanmiddag op veel plaatsen 25 tot 28 graden. Alles over het weer van vandaag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Felste buien morgenmiddag voor het oosten

Morgenochtend trekken enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. Dit zullen voornamelijk gewone regenbuien zijn, al is een lokale klap onweer wel mogelijk.

Voor de buien uit en tussen de buien door is er ruimte voor de zon en loopt het kwik in het binnenland op naar 23 tot 26 graden. Tijdens een bui daalt de temperatuur naar een graad of 18. Er waait een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten tot zuiden.

Morgenmiddag leven de buien in Oost-Nederland op en is er naast onweer kans op hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. Vooral het oosten van Brabant, Noord-Limburg, Gelderland, Overijssel en het oosten van Drenthe en Groningen maken kans op zo’n bui.

Lees ook: wat te doen bij onweer.

De buien trekken eind van de middag naar Duitsland weg en vanuit het zuidwesten breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De wind is matig, draait van het zuiden naar het zuidwesten tot westen en voert koelere lucht aan. Aan de westkust wordt de wind tijdelijk (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Aan het einde van de middag is het ongeveer 16 graden aan zee tot 23 graden in Limburg.

Geen einde aan de droogte

Hoewel één felle onweersbui maandmiddag gemakkelijk 15 mm regen kan achterlaten helpt dit weinig tot niets tegen de aanhoudende droogte. De grond heeft tijd nodig om regenwater op te nemen. Bij een plensbui stroomt het meeste water snel de sloot of de riolering in. Het is voor de natuur veel beter als het enige tijd ‘rustig’ regent. Bovendien valt er uit de buien maandagmiddag slechts lokaal een flinke neerslagsom. Op veel plekken in het land valt er weinig of zelfs helemaal niks.

Warme week later weer onweer

Dinsdag wordt het 20 graden in het noordwesten tot 26 graden in het zuidoosten. Op woensdag en donderdag is landinwaarts lokaal kans op 30 graden. Vanaf woensdagavond neemt de kans op stevige onweersbuien weer toe.

Waarschijnlijk wordt het na vrijdag aanmerkelijk koeler en verdwijnt de kans op zware buien.

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black