Doden bij aardverschuiving in Indonesië door hevige regen

15 maart 2023, 13:02

Aardverschuiving Indonesië op 15 maart 2023. Foto: ANP / EPA / Mast Irham

In Bogor, een stad dichtbij de Indonesische hoofdstad Jakarta, heeft zware regenval woensdag een aardverschuiving veroorzaakt. Hierbij zijn twee mensen om het leven gekomen, vier mensen worden nog vermist.

De aardverschuiving vond plaats op 60 kilometer ten zuiden van Jakarta, in het westen van het eiland Java en bedolf zes huizen in een woonwijk van de stad. Volgens het hoofd van het lokale agentschap voor rampenbeheer was hevige regenval de oorzaak. Aardverschuivingen komen vaak voor in Indonesië, vooral tijdens het regenseizoen van oktober tot april.

Vorige week kwamen tientallen mensen om bij een aardverschuiving die huizen bedolf in een dorp op de Natuna-eilanden in Indonesië.

Lees ook: Hierdoor is regen in de bergen zo gevaarlijk

70-90 mm regen in korte tijd

In de regio van Jakarta is de afgelopen 24 uur 70-90 mm regen gevallen. Eerder viel ook op 11 maart al ruim 70 mm regen in hetzelfde gebied. De natte voorgeschiedenis zal mogelijk meegespeeld hebben in de aardverschuiving die heeft plaatsgevonden. Hierdoor was de bodem mogelijk al nat en verzwakt toen er zoveel regen in korte tijd viel. 

Ook de komende dagen is in de regio dagelijks kans op stevige regen- en onweersbuien. Op voorhand worden er geen extreme hoeveelheden meer verwacht, maar bij onweersbuien is het zo dat deze plaatselijk altijd zwaarder kunnen uitpakken. 

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black