Cycloon Freddy trekt weg, laat honderden doden achter

15 maart 2023, 16:30

Storm Freddy raakt Mozambique. Foto: ANP / EPA / André Cutueira

Cycloon Freddy heeft in het zuiden van Afrika meer dan 270 levens geëist sinds hij vorige maand aan land kwam, meldt persbureau Reuters. Reddingswerkers zoeken woensdag in Malawi naar meer slachtoffers die onder het puin liggen, veroorzaakt door een van de dodelijkste stormen die het continent in de afgelopen twintig jaar heeft getroffen.

De storm is na dagen van stortregens over land uit Malawi getrokken en de weersomstandigheden zijn inmiddels verbeterd, maar in sommige gebieden zijn er nog altijd overstromingen, wat het reddingswerk bemoeilijkt. Veel mensen kwamen om bij modderstromen die huizen wegspoelden in de zuidelijke stad Blantyre in Malawi. In heel Malawi zijn bijna 59.000 mensen getroffen en meer dan 19.000 mensen ontheemd. Velen van hen hebben onderdak gevonden in scholen en kerken.

Sinds de storm zijn er in Malawi minstens vijfhonderd gevallen van cholera en dertien doden geregistreerd, stelt Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Overstromingen kunnen de ziektes verder verspreiden en ziekenhuizen zijn of vernield of kunnen het niet aan.

Zeldzaam

Freddy ontstond in februari voor de noordkust van Australië en legde een ongebruikelijke route af over de zuidelijke Indische Oceaan voordat hij zuidoostelijk Afrika raakte. De cycloon kwam tweemaal aan land in Mozambique en Madagaskar. Het is zeldzaam dat cyclonen over de hele Indische Oceaan trekken en ook de lus die de storm maakte is uitzonderlijk te noemen.

Freddy kan volgens de Wereld Meteorologische Organisatie officieus de boeken in als langst aanhoudende tropische cycloon. Deskundigen onderzoek nog of dit ook officieel het geval is. NASA meldde begin deze maand dat Freddy het record heeft gevestigd van de hoogste geaccumuleerde cycloonenergie - de totale hoeveelheid energie tijdens de levensduur van een tropische cycloon - van alle stormen op het zuidelijk halfrond in de geschiedenis.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black