Schaatsupdate: grote verschillen in het land

15 december 2022, 14:30

Schaatsen
Schaatsen op de ijsbaan in Warmond. Foto: Ton Wesselius

In het binnenland heeft het afgelopen nacht opnieuw op grote schaal gevroren, waardoor inmiddels veel schaatsbanen in het zuiden, midden en oosten van het land open kunnen. Zelfs op ondiepe sloten en vennen wordt op steeds meer plaatsen geschaatst. In het westen en aan de noordkust dooit het vandaag behoorlijk, waardoor het ijs het daar moeilijk heeft.

Vanmiddag wordt circa 0 graden in Limburg, de Achterhoek en Twente tot 5 graden vlak aan zee. In de middag is het veelal zonnig en op een lokaal buitje aan zee na overal droog.

Vanaf zonsondergang (rond 16:30 uur) neemt de kans op gladheid door bevriezing en door buitjes (met eventueel ijzel) vanuit het noordwesten weer toe. Alles hierover lees je in onze waarschuwing.

Vannacht is vooral landinwaarts nog kans op een lokaal sneeuwbuitje, maar op veruit de meeste plaatsen is het droog. In grote delen van het land is kans op lokale gladheid door bevriezing. De minima komen uit tussen 0 graden vlak aan zee en -3 tot -7 graden elders.

Schaatsen op natuurijs

Het ijs is lang niet overal al betrouwbaar. Toch wagen mensen zich het op veel plaatsen er op en dat levert mooie beelden op:

Verstandiger is het echter om te gaan schaatsen op de ondergespoten (skeeler)banen verspreid over het land.

Lees: Alles over de verschillende soorten natuurijs.

Tot zondag nog flink wat vorst in de nachten

Vrijdag en zaterdag worden droge dagen met zon, wolken en regionaal mist. De maxima liggen tussen 0 en 3 graden. In de nachten vriest het op veel plaatsen 3 tot 7 graden.

Lees ook: Dit is het beste weer om te schaatsen.

Zondag start droog en in het oosten kan nog de zon te zien zijn. Al snel raakt het bewolkt. Landinwaarts blijft het nog lange tijd vriezen, in het zuidwesten wordt het in de namiddag een graad of 3. De aantrekkende zuidenwind houdt de gevoelstemperatuur de hele dag ruim onder het vriespunt. In de nacht naar maandag volgt vanuit het zuidwesten regen. Landinwaarts kan de neerslag tijdelijk gladheid opleveren door regen op een koud wegdek.

Daarna zet de dooi overtuigend door. Dinsdag wordt het lokaal zelfs maar liefst 13 graden!

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven