Weer kans op tornado's in de VS

15 december 2021, 11:03

tornado verenigde staten Adobe Stock / Dan

Na het extreme tornadogeweld in delen van de VS afgelopen weekend, is vanavond opnieuw kans op tornado's. Ook behoren grote hagelstenen en zeer zware windstoten tot de mogelijkheden. Vooral in grote delen van Nebraska, Iowa en Missouri kan het vanavond flink tekeer gaan als zware onweersbuien overtrekken.

Afgelopen weekend veroorzaakten zeer sterke tornado's enorme schade in de staat Kentucky, vanavond zijn tornado's in de staten Nebraska, Iowa en Missouri niet uitgesloten. De verwachting is dat vanavond Nederlandse tijd boven Nebraska en het westen van Iowa zware regen- en onweersbuien ontstaan. Naarmate deze onweersbuien richting het oosten van Iowa en het noorden van Missouri trekken, vormen ze samen een lange lijn met zeer zware buien.

Vanwege het verwachte zware weer heeft het Amerikaanse 'Storm Prediction Center', een gespecialiseerde afdeling binnen het Amerikaanse KNMI, de op één na hoogste waarschuwing afgegeven.

Groot gebied

Zo lang de buien los van elkaar blijven, kunnen enkele tornado's ontstaan. De omstandigheden zijn iets minder gunstig dan afgelopen weekend, maar lokaal blijft forse schade mogelijk. Naarmate de buien steeds verder samengaan in één lange buienlijn, vormen juist hagel en zeer zware windstoten het grootste gevaar. Regionaal zijn windstoten boven 150 km/uur niet uitgesloten. Omdat de buienlijn honderden kilometers lang is, krijgt waarschijnlijk een groot gebied te maken met extreem weer.

Meer weten over tornado's? Lees: wat is een tornado

Botsing van luchtsoorten

De zware onweersbuien ontstaan precies op de scheiding tussen zeer warme en vochtige lucht vanaf de Golf van Mexico en koude lucht uit Canada. Op grote hoogte komt precies over het grensvlak tussen de twee luchtsoorten een zeer sterke westenwind te staan, terwijl op de grond de wind minder sterk uit het zuiden waait.

De zeer warme en vochtige lucht dient als brandstof voor zware buien en het grote windverschil zorgt ervoor dat buien zich optimaal kunnen vormen.

Geleidelijk rustiger

In de loop van de week verdrijft koude lucht uit Canada op steeds meer plaatsen de zeer warme en vochtige lucht in grote delen van de VS. Hierdoor neemt ook de kans op zware onweersbuien af. Alleen zaterdag kunnen in delen van Texas, Mississippi, Georgia en Florida nog flinke buien ontstaan, al lijkt de kans op extreme weersomstandigheden niet heel groot. Vanaf zondag is het op veel plaatsen weer een langere tijd rustig weer in de VS.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Dan

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Buitenland-nieuws

Meer Buitenland-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black