Oost-Nederland heeft nog steeds te maken met neerslagtekort

15 november 2022, 11:30

Droogte
Lage waterstand in 2022. Foto: ANP/Remko de Waal

In Oost-Nederland is nog altijd sprake van een neerslagtekort. Het tekort is volgens waterschap Vechtstromen zelfs veel hoger dan in de 5 procent droogste jaren. De grondwaterstand is ook nog veel te laag. In het westen en noorden van het land is de droogte al wel verholpen.

Het neerslagtekort in Twente staat op 301 millimeter en dat is extreem hoog. Ook in Hoogeveen komt het tekort ruim boven de droogste jaren tot nu toe uit. Waterschap Vechtstromen maakt zich zorgen over het tekort aan water. "Het wil maar niet gaan regenen. Hier en daar een buitje, maar dat is lang niet voldoende voor herstel van de grondwaterstanden. Ook deze week blijft het weer veelal droog", aldus het schap.

Vijf maanden regen nodig

Om zoveel mogelijk regen op te vangen en vast te houden staan alle stuwen nog in zomerstand. Dat water moet in de bodem sijpelen, want de grondwaterstand is nu zorgelijk laag. "We hebben vijf maanden regen nodig om de grondwaterstanden aan te vullen. En we hopen op een nat voorjaar", zegt het schap. Te lage grondwaterstanden zijn funest voor de natuur en voor de landbouw.

Doordat het niet of nauwelijks regent, kan de waterkwaliteit in sommige sloten nog steeds onvoldoende zijn. Het waterschap vraagt mensen die happende of dode vissen zien dat te melden, zodat de beesten naar ander water kunnen worden overgezet.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven