Weeronline
Weeronline
  bosbranden Australië

  Wind en bliksem wakkeren bosbranden Australië aan

  Aangemaakt: 15 nov 2019, 10:42 uur

  Australië zet zich schrap voor sterke wind en bliksem die de bosbranden in het oosten kunnen aanwakkeren en nieuwe brandhaarden kunnen veroorzaken. Het Australische weerbureau waarschuwt dat winden en blikseminslagen een grote bedreiging vormen voor de inwoners van de oostelijke deelstaten New South Wales en Queensland.

  “Een nieuwe uitbarsting van hete, droge westenwind zal leiden tot ernstig brandgevaar in het grensgebied tussen beide deelstaten”, waarschuwt het Bureau of Meteorology vrijdag. De weerdienst verwacht bovendien onweersbuien in het landbouwgebied Darling Downs in het zuiden van Queensland. Daardoor is het risico op blikseminslagen en mogelijke nieuwe natuurbranden groot. De temperatuur stijgt op hete dagen naar 35-38 graden. Ook in Sydney is het komende week vaak tropisch.

  In New South Wales zijn de afgelopen week 259 huizen verwoest en woeden momenteel 59 natuurbranden. In het noordelijker gelegen Queensland zijn sinds 7 november 16 huizen verwoest en brandt het op 57 plaatsen. Meer dan een miljoen hectare grond is verbrand in de vlammen. De bosbraden in Australië hebben al vier dodelijke slachtoffers geëist.

  Seizoen bosbranden Australië vroeg begonnen

  Het bosbrandseizoen is dit jaar vroeger begonnen dan gebruikelijk. Natuurgebieden in Australië zijn extra vatbaar voor brand na een lange periode van aanhoudende droogte. De brandweer in het oosten van Australië krijgt hulp van korpsen uit het westen om de brandhaarden te bestrijden. Ook Nieuw-Zeeland stuurde versterking.

  Foto: EPA

  Door: ANP