Weeronline
Weeronline
  sneeuw Frankrijk

  300.000 huishoudens Frankrijk zonder stroom door sneeuw

  Aangemaakt: 15 nov 2019, 11:10 uur

  In Frankrijk zitten vrijdagochtend 300.000 huishoudens zonder elektriciteit als gevolg van een grote hoeveelheid sneeuw. De sneeuwbuien hebben één persoon het leven gekost, meldt het Franse persbureau AFP.

  Een 63-jarige automobilist overleed donderdagavond in de stad Roche, ten zuidoosten van Lyon, nadat er een boom was bezweken onder het gewicht van de sneeuw. De man probeerde de boom met anderen te verplaatsen toen er een tweede boom op hen viel. Daarbij raakte 27-jarige man gewond.

  Donderdagavond knapten twee hoogspanningsleidingen, wat tot stroomuitval leidde. “We hebben 300.000 huizen zonder elektriciteit. De omstandigheden in de nacht waren zwaar. Het is moeilijk aan te geven wanneer dit hersteld is”, zegt een woordvoerder van netbeheerder Enedis. Hij spreekt van een uitzonderlijke situatie in het gebied. “De schade aan onze elektriciteitsleidingen is groot. Door de sneeuw scheuren takken van bomen en die bevriezen en veroorzaken kortsluiting. Ook hecht de kleverige sneeuw zich aan de stroomkabels.”

  De sneeuwval heeft ook grote gevolgen op het spoor en de wegen. Het treinverkeer in Grenoble is gedeeltelijk geblokkeerd. Voor zware vrachtwagens geldt een tijdelijk rijverbod op de snelwegen in de regio Lyon.

  Niet alleen in Frankrijk sneeuw

  Op donderdag had ook het midden van Spanje te maken met sneeuwval. In het centrum van het land, met name in de provincies Madrid, Ávila en Segovia, konden sommige vrachtwagens en bussen niet meer rijden. Vrijdag was het in Spanje opnieuw raak. Hevige sneeuwval belemmert het verkeer op meer dan honderd wegen, waaronder zeven belangrijke wegen van het hoofdnetwerk. In sommige gebieden liggen hopen sneeuw van 30 centimeter, meldt de publieke omroep RTVE. Aan de kust van de Golf van Biskaje bereiken golven hoogtes tot acht meter.

  Voor het noorden van Spanje geldt vrijdag een weercode oranje wegens het winterse weer. Code oranje is van kracht in de regio’s Cantabria, Galicië, Austurië en Baskenland in het noordwesten.

  In het Spaanse O Cebereiro (Galicië) maakt een jongen de oprit sneeuwvrij. Foto: EPA

  Op een groot aantal wegen is het rijden met sneeuwkettingen of winterbanden verplicht. Scholen in Galicië hielden vrijdag de deuren gesloten. Ook op het spoor zorgde sneeuwval voor problemen, zo brak er op het traject tussen Asturië en León een bovenleiding die inmiddels is hersteld.

  Ook in het zuiden is het slecht weer, waaronder de zuidelijke provincie Andalusië. In Almería en Granada worden windsnelheden gemeten tot 80 kilometer per uur. Op de eilanden in de Middellandse zee zijn golven tot drie meter, terwijl langs de Canarische Eilanden golven tot vijf meter worden gemeten.

  In ons land werd eerder deze week voor vandaag in de Limburgse heuvels een beetje sneeuw verwacht. Het is wel waterkoud, maar doordat het droog blijft moeten we nog even wachten op de eerste sneeuw.

  Hoofdfoto: AFP

  Door: ANP