Weeronline
Weeronline
  San Fransisco

  Muur moet vliegveld San Francisco tegen zee beschermen

  Aangemaakt: 15 okt 2019, 09:10 uur

  Een muur moet de internationale luchthaven van San Francisco tot 2085 beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Het bouwwerk, dat rond het hele complex moet verrijzen, zou bestand moeten zijn tegen een zeespiegelstijging van ongeveer 90 centimeter.

  “We denken hier al jaren over na”, laat een woordvoerder van de luchthaven weten aan de lokale krant Mercury News. “Wat wel is veranderd, is hoeveel bescherming nodig lijkt te zijn.” Het project, dat deel uitmaakt van het kustbeschermingsprogramma van de stad, kost 587 miljoen dollar, zo’n 532 miljoen euro.

  San Francisco International (SFO) is één van de drukste vliegvelden van de Verenigde Staten. Jaarlijks reizen meer dan 55 miljoen passagiers via het knooppunt. Daarmee neemt SFO de zevende plek in van drukste luchthavens in de VS. Het complex kent ongeveer 11 kilometer aan kustlijn.

  De luchthaven is in 1927 gebouwd en heeft in de loop der jaren al meerdere maatregelen tegen de zeespiegelstijging genomen. Zo zijn al muren gebouwd, maar die leveren slechts bescherming tegen een lagere zeespiegelstijging. Uit een in 2011 gepubliceerd rapport blijkt dat bij een zeespiegelstijging van 40 centimeter 72 procent van de luchthaven onder water ligt.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline