Weeronline
Weeronline
  Eerste helft herfst natter dan normaal

  Herfst tot nu toe natter dan normaal

  Aangemaakt: 15 okt 2019, 07:53 uur

  Met landelijk gemiddeld 164 mm regen tegen 121 normaal verloopt de herfst tot nu toe een stuk natter dan gewoonlijk. Daarnaast konden we zo’n 194 uur genieten van de zon, slechts 6 uur minder dan gebruikelijk is voor de eerste helft van het seizoen. De temperatuur komt tot nu toe uit op een normale waarde.

  In september hadden we te maken met normaal weer. Met 14,5 graden was de gemiddelde temperatuur zelfs exact gelijk aan de normaal voor september. De hoeveelheid neerslag kwam ook uit rond de normale som van 78 millimeter. Vanwege de kletsnatte eerste weken van oktober is de herfst inmiddels toch natter dan normaal. De landelijke neerslagsom van 1 september tot en met vandaag komt uit op zo’n 164 millimeter. Normaal gesproken valt in de eerste helft van dit seizoen zo’n 121 millimeter neerslag. Opmerkelijk waren de natte eerste weken van oktober. Op 9 oktober zorgden flinke plensbuien voor wateroverlast. In Alkmaar viel maar liefst 76 millimeter. Dit is slechts 15 millimeter minder dan wat er in de hele maand oktober in het noordwesten valt.

  Gunstig voor het neerslagtekort

  In september dreigde de droogte in het oosten van Nederland verder toe te nemen. Dat de herfst tot nu toe natter dan normaal verloopt is dus goed nieuws. De lage grondwaterstanden in het oosten en zuiden van het land zullen langzaam stijgen. Desondanks zijn er nog vele te natte maanden nodig om het grondwaterpeil weer op peil te krijgen.

  Vorig jaar zeer droog

  Vorig jaar verliep de eerste helft van de herfst heel anders. Toen viel de eerste helft van het seizoen slechts 66 mm regen. Het is een tijd geleden dat de eerste helft van de herfst zo nat begint. In 2017 was het met ongeveer 172 millimeter nog natter dan dit jaar. De natste herfst dateert uit 1998. Toen viel in het hele seizoen maar liefst 430 millimeter.

  Warme dagen

  De herfst telt tot nu toe tien officiële warme dagen, waarvan negen in september. Afgelopen zondag werd het in de Bilt 22,0 graden. Dit was de 99ste warme dag van het jaar. In september kwam het tot één officiële zomerse dag. Het warmst werd het deze herfst op 22 september met 28,4 graden in Maastricht. De koudste herfstdag was tot nu toe op 6 oktober. Voor het eerst in ruim een jaar tijd kwam het tot een kouderecord in De Bilt met een maximumtemperatuur van slechts 9,6 graden. Overdag werd het in Deelen zelfs niet warmer dan 9,2 graden. Wel was het toen in Zeeland vrij zacht met een graad of 16.

  In Gilze-Rijen vroor het sinds de zomer aan de grond voor het eerst. Tot lokale vorst op 1,5 meter is het nog niet gekomen.

  Normaal aantal uren zonneschijn

  Landelijk scheen de zon zo’n 194 uur tegenover 200 uur normaal tijdens de eerste helft van het seizoen. Vooral de eerste drie weken van september waren zonnig. Het zuiden had in september 160 zonuren, tegenover 140 zonuren in het noorden.

  Benieuwd naar het weer voor de komende dagen? Je leest het in de weersverwachting.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

  Foto: Ben Saanen

  Door: Marlotte van der Heiden