Vanmiddag in het zuidoosten mogelijk recordwarm

18 februari 2019, 13:50

Zomerse-zondag-1280x600

Vandaag wordt het bijzonder warm voor de tijd van het jaar. In het zuidoosten loopt de temperatuur mogelijk op naar 25 graden. Zulke hoge temperaturen zijn op 15 oktober nog nooit gemeten! Alleen op 18 oktober 1921 en 27 oktober 1937 werd het in Zuid-Limburg zo laat in de herfst nog zomers warm. Het nazomerweer gaat gepaard met volop zonneschijn. Morgen wordt het nog iets warmer en is de kans op 25 graden vrij groot.

Een zuidelijke tot zuidwestelijke wind voert zeer warme lucht vanuit Marokko naar ons land. Daardoor ligt de middagtemperatuur wel 10 graden boven de normaal voor half oktober! Vanochtend is het regionaal eerst nog mistig. Zodra de mist is verdwenen schijnt de zon de rest van de dag volop. Uitstekend weer dus voor een mooie boswandeling of fietstocht.

De temperaturen passen eerder bij half juli dan half oktober. Het wordt 18-21 graden in het noorden, 22 à 23 in het midden van het land en 23-24 in het zuiden. Regionaal kan het nog wat warmer worden. Vooral Zuid-Limburg maakt kans op een zomerse dag met 25 graden. Het warmterecord voor 15 oktober staat nu nog op naam van 1990. Toen kwam Eindhoven op 24,9 graden uit. Zomerse temperaturen van 25 graden of warmer zijn in deze tijd van het jaar met uitzondering van Zuid-Limburg uniek. Alleen het weerstation op vliegveld Maastricht heeft nog later in de herfst in 1921 en 1937 een zomerse dag gemeten.

Marathon Amsterdam

Wie meeloopt met de Marathon Amsterdam moet rekening houden met de relatief hoge temperaturen. In de stad kan het kwik oplopen naar 23 graden. Iets wat je half oktober beslist niet meer zou verwachten.

Morgen nog warmer

Morgen blijft het zonnig en warm nazomerweer. De aangevoerde lucht wordt nog iets warmer, de temperatuur varieert van 20 graden op de Wadden, 23 à 24 in de Randstad, het midden en oosten van het land en 25 graden in het zuiden. In Zuid-Limburg zou het lokaal 26 graden kunnen worden. Deze waarden horen bij de hoogst gemeten temperaturen zo laat in de herfst!

Vanaf dinsdag neemt de bewolking toe en woensdag kunnen we in de loop van de dag wat regen verwachten. Daarna volgen een paar herfstachtige dagen met veel wolkenvelden, buien en meer wind. Vrijdag is het zeer onstuimig en zou het wel eens kunnen gaan stormen. De middagtemperatuur van 14 tot 16 graden staat in schril contrast met de warmte van vandaag en morgen.

Binnenkort op citytrip? Voor de leukste hotels kan je nu profiteren van extra korting bij Booking.com dankzij deze exclusieve kortingscode!

Foto: Jannes Wiersema

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black