Ruim 1300 mensen geëvacueerd om nieuwe bosbrand in Frankrijk

14 september 2022, 09:45

Bosbranden in Frankrijk. Foto: ANP/ EPA/CAROLINE BLUMBERG

Circa vijfhonderd mensen extra worden woensdag geëvacueerd uit het gebied in ten westen van Bordeaux, waar sinds maandag een bosbrand woedt, melden plaatselijke autoriteiten. Eerder moesten al ruim achthonderd bewoners van het departement Gironde hun huis verlaten.

Duizend brandweerlieden bestrijden het vuur, met behulp van in totaal elf blushelikopters- en vliegtuigen. Zeven brandweerlieden zijn lichtgewond geraakt. Het vuur heeft inmiddels ruim 3600 hectare in de as gelegd. De weersvoorspellingen zijn ongunstig: het blijft droog en heet, met wind die het vuur kan aanwakkeren.

Het departement heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand, die maandagmiddag uitbrak bij de plaats Saumos. Het gebied heeft momenteel te maken met recordtemperaturen. In de stad Bordeaux, zo'n 40 kilometer ten oosten van de plaats, werd het maandag 37,5 graden. De laatste keer dat het daar in de maand september zo warm werd was volgens de weerdienst Météo France in 1987.

Afgelopen zomer werd Frankrijk geteisterd door meerdere grote bosbranden. In Gironde ging bijna 30.000 hectare verloren.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black