Weeronline
Weeronline

  Warm nazomerweer door ex-orkaan Helene

  Aangemaakt: 14 sep 2018, 07:52 uur

  Ex-orkaan Helene trekt naar Europa. In Ierland gaat het maandagavond stormen en in Nederland wordt het juist warm nazomerweer. Dinsdag, Prinsjesdag, wordt het met veel zon 24-30 graden. En dat terwijl het afgelopen nacht aan de grond lokaal een graadje heeft gevroren! Weerstation Twenthe mat aan de grond -0,7 graden. Er is kans op een langere periode fraai nazomerweer, maar vanaf volgende week donderdag neemt de kans op wisselvallig weer toe. Wel blijft de kans op relatief warm weer tot en met het volgende weekend groot.

  Zaterdagmiddag verschijnt ex-orkaan Helene op de Europese weerkaarten. Ze trekt dan langs de Azoren langzaam in de richting van Ierland. Volgens de laatste verwachtingen kan Ierland zich maandagavond opmaken voor storm met zeer zware windstoten en veel regen.

  Weermodel GFS berekent de ex-orkaan maandagavond voor de kust van Ierland. In het paarse gebied komen zeer zware windstoten boven 100 km/u voor. Boven het Europese vasteland ligt juist een hogedrukgebied. Een zuidelijke stroming voert warme lucht aan naar Nederland.

  Aan de oostkant van Helene wordt met een zuidelijke stroming warme lucht over Europa geblazen. Vanaf zondag merken we dit in Nederland door een duidelijk oplopende temperatuur. Zaterdag ligt de maximumtemperatuur nog rond 20 graden, op zondag wordt het 20-24 graden en voor maandag staat 21-26 graden in de verwachting.

  Zomerse Prinsjesdag

  Het zomerweer spant op dinsdag de kroon. Met veel zon komt de middagtemperatuur dan uit op 24 graden op de Wadden, 25-27 graden in het noorden en westen en 27 à 28 graden in het zuiden, midden en oosten van het land. In Brabant en Limburg wordt het nog wat warmer met 29 of 30 graden.

  Als de 30 graden wordt overschreden mogen we spreken van een zeer late regionale tropische dag. Sinds het begin van de metingen is het vanaf 18 september slechts op zes jaren nog tropisch warm geworden op KNMI-weerstations in Brabant en Limburg. Dit was voor het laatst in 2003. Toen werd het op 20 september nog 31,2 graden in Maastricht.

  De dagen daarna blijft de kans op relatief warm weer groot. Vooral op woensdag en donderdag is de kans op maxima rond of boven 25 graden nog circa 50%. Daarna komt de middagtemperatuur waarschijnlijk rond 22 graden te liggen, maar sommige berekeningen houden de warmte in ons land. De normale middagtemperatuur ligt in de tweede helft van september rond 18 graden.

  Blijft het ook zonnig en droog?

  De onzekerheid in het weerbeeld neemt toe. Woensdag is de kans op droog en vrij zonnig weer nog ruim 50%, dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied. Vanaf donderdag krijgt een lagedrukgebied mogelijk meer invloed en neemt de kans op bewolkt en wisselvallig weer toe. Toch zijn er ook signalen dat het hogedrukgebied flinke invloed op het Nederlandse weer houdt. De kans op droog en vrij zonnig weer is in de periode donderdag tot en met volgend weekend circa 25%.

  Door: Johnny Willemsen