Vakantieweer Europa: veelal hoogzomer

14 juli 2022, 07:30

Hitte in Athene, Griekenland bij de Akropolis. Foto: ANP / EPA/SIMELA PANTZARTZI

Voorlopig is de weersituatie in veel Europese landen vrij standvastig. Vooral in het midden en zuiden van Europa is het bijzonder heet en aanhoudend droog. In Scandinavië hebben ze echter te maken met wisselvallig en koel zomerweer.

Reis je de komende dagen af naar het midden en zuiden van Europa, dan kun je beter dunne kleding pakken want in de populaire vakantiebestemmingen is het volop zomer. De zon schijnt meestal volop en de kans op buien is erg klein de komende tijd.

Hittegolf en bosbranden

In de landen rond de Middellandse zee is het hoogzomer. Spanje beleeft dezer dagen een uitzonderlijke hittegolf, met tot en met zondag temperaturen in het binnenland van ruimschoots 40 graden op het heetst van de dag. Italië heeft te kampen met aanhoudende droogte en tropische temperaturen. Alleen in Alpen en de Apennijnen kan de komende dagen een zeer lokale onweersbui ontstaan. Een groot deel van de dag verloopt zonovergoten. In Griekenland en Turkije is het minder heet, maar toch wordt het in de middag 27 tot 32 graden. Op de Egeïsche Zee waait bovendien een stevige noordenwind.

Ook het populaire vakantieland Frankrijk zit middenin een hittegolf, op veel plaatsen is het de komende dagen 30 tot 38 graden. In de Dordogne en Les Landes is het bloedheet en schijnt de zon vrijwel ongehinderd de hele dag lang. Regen staat voorlopig niet in de verwachting. Wel wordt de hitte volgende week iets getemperd en is zeer plaatselijk een onweersbui mogelijk.

Brandweermannen bestrijden een bosbrand in het westen van Griekenland. Foto ANP / EPA/ALEXANDROS BELTES
Brandweermannen bestrijden een bosbrand in het westen van Griekenland. Foto ANP / EPA/ALEXANDROS BELTES

Door de aanhoudende droogte en de tropische temperaturen is de kans op bosbranden vrij groot.

Later kans op buien in de Alpenlanden

Ook in de Alpen is het vrij zonnig en zomers tot tropisch warm. Zelfs op 2000 meter is het in de middag nog tussen 20 en 23 graden. Door deze hoge temperaturen smelten de gletsjers flink af. Pas in de loop van de volgende week als de warmste periode van het jaar begint, rond 20 juli, zijn in de Alpenlanden enkele forse regen- en onweersbuien mogelijk. Het wordt dan wel minder heet, maar toch bereikt het kwik nog de zomerse waarde van 25 graden.

Vierwaldstättersee in Zwitserland, foto: Hein Lafeber
Vierwaldstättersee in Zwitserland, foto: Hein Lafeber

Noord-Europa wisselvallig en tijdelijk koel

In Scandinavië is het de komende tijd nogal onbestendig met vooral langs de Noorse fjorden wind, bewolking, buien en hooguit 15 graden. Voor een stedentrip is het beter weer. Toch heb je dan wel een jas en paraplu nodig, want het wordt in Stockholm op sommige dagen niet warmer dan 16 of 17 graden. Het ziet er wel naar uit dat het in de loop van de volgende week iets standvastiger en warmer zal gaat worden.

Author Image

Diana Woei

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black