Lancering eerste Marsreis van Emiraten uitgesteld vanwege regen

14 juli 2020, 10:10

Buitenland
dbe3bc91-raket-japan-anp-epa-jaxa-handout-1280x600
dbe3bc91-raket-japan-anp-epa-jaxa-handout-1280x600
dbe3bc91-raket-japan-anp-epa-jaxa-handout-1280x600

De eerste Marsreis van de Verenigde Arabische Emiraten wordt niet op dinsdag, maar op zijn vroegst op donderdag begonnen. De satelliet al-Amal (Arabisch voor hoop) zou dinsdagavond Nederlandse tijd opstijgen vanaf ruimtebasis Tanegashima in het zuiden van Japan, maar het weer daar is te slecht. Daarom hebben de Emiraten en ruimtevaartbedrijf Mitsubishi Heavy Industries besloten de lancering uit te stellen.

Dinsdag gaat het, net als de afgelopen week, flink regenen in Japan. Vooral in het zuiden en midden is het zeer nat en is kans op verdere overstromingen en aardverschuivingen. Ook kan het gaan onweren. De komende dagen trekt het regengebied naar het noorden.

De eerstvolgende mogelijkheid voor de lancering is donderdag om 22.43 uur Nederlandse tijd, meldt het staatspersbureau van de Emiraten, WAM. Begin volgend jaar moet de satelliet in een baan rond Mars komen. Het zou de eerste Arabische missie naar een andere planeet worden.

Onderzoek naar weer op Mars

Met de Marsreis van de Emiraten moet de satelliet al-Amal twee jaar lang het weer op Mars in kaart gaan brengen. Ook moet de al-Amal helpen om duidelijk te maken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Het vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde. Maar de missie is vooral bedoeld om de Emiraten op de kaart te zetten. Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer olie opraakt.

Foto: ANP / EPA / JAXA HANDOUT

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven