Zomervakantie: dit wordt het weer in Europa

15 juni 2020, 17:04

Seizoensverwachting
Dit-wordt-het-weer-tijdens-de-zomervakantie-in-Europa
Dit-wordt-het-weer-tijdens-de-zomervakantie-in-Europa
Dit-wordt-het-weer-tijdens-de-zomervakantie-in-Europa

Nu de reisbeperkingen worden opgeheven wil je misschien toch op zomervakantie naar andere Europese landen. Zuid-Europa is traditioneel populair onder liefhebbers van zon en warmte. Maar wordt het ook dit jaar zo mooi aan de Middellandse Zee of kun je net zo goed dicht bij huis blijven? In dit bericht vertellen we je wat het weer wordt tijdens de zomervakantie in Europa.

De zomerperiode begint in Zuid-Europa wisselvalliger dan normaal. Net als in deze junimaand trekken begin juli regelmatig regen- en onweersbuien over Portugal, Spanje, de Balearen, Zuid-Frankrijk, Italië, Kroatië en Griekenland. Hierdoor is het minder zonnig en warm dan normaal, maar dat betekent niet dat het slecht weer is. De zon is ook veelvuldig te zien en er zijn gebieden waar het op de meeste dagen gewoon zonnig, warm en droog is. Denk hierbij aan de Algarve in Portugal, de zuidelijke costa’s in Spanje, de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee (zoals Kos en Samos) en Kreta.

En onthoud: als het in Zuid-Europa relatief koud en nat is betekent dat niet dat je Hollandse wisselvalligheid krijgt. Het klimaat is daar veel warmer en droger dan in Nederland, waardoor relatief fris weer aan de Middellandse Zee door Nederlanders vaak nog steeds heel aangenaam wordt gevonden. Soms kan het door felle regen- en onweersbuien natuurlijk wel flink spoken. Naarmate de zomer vordert krijgt droog en zonnig weer in Zuid-Europa steeds meer de overhand en ligt extreme hitte op de loer.

Soms-ontstaan-in-Zuid-Europa-fikse-regen-en-onweersbuien
Soms-ontstaan-in-Zuid-Europa-fikse-regen-en-onweersbuien

Zwaar onweer aan de Middellandse Zee. Foto AdobeStock/all_84

Meer regen dan normaal in Oost-Europa en droog in West-Europa

Voor het oosten van Europa berekenen de weermodellen tijdens de zomervakantie meer regen dan gebruikelijk. De temperatuur ligt in juni en augustus gemiddeld rond normaal, maar kent flinke schommelingen. Bij de overgang van koude naar warme lucht ontstaan geregeld fikse onweersbuien.

In Groot-Brittannië, Noord-Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland, Denemarken en het zuiden van Scandinavië zullen droge, warme en zonnige dagen overheersen. De regen trekt vanaf de Atlantische Oceaan meestal over Noorwegen, de noordelijke helft van Zweden en over het noorden van Finland. Soms trekken de regenzones zuidelijker en wordt het mooie weer in West-Europa en Duitsland onderbroken door een weekje Hollandse wisselvalligheid.

Droogte-in-West-Europa-en-Duitsland
Droogte-in-West-Europa-en-Duitsland

Droogte in Duitsland. Foto: EPA

Lees ook: Zo betrouwbaar zijn maand- en seizoensverwachtingen

Voor de Alpenlanden is de verwachting onzeker. De Alpen liggen ingesloten tussen het natte Oost-Europa, droge Noordwest-Europa en pakken mogelijk ook wat mee van de wisselvallige start van de zomervakantie in Zuid-Europa. Een wisselvallige zomer is in Zwitserland en Oostenrijk het meest waarschijnlijk. Fikse regen- en onweersbuien kunnen soms veel regen in korte tijd brengen, maar op andere momenten is het heet en zeer zonnig.

Overstroming-door-vele-regenval-AFP
Overstroming-door-vele-regenval-AFP

Hevige regenval kan leiden tot overstromingen. Foto: AFP

En hoe ziet het weer aan de Costa Hollanda eruit?

Voor de vele thuisblijvers of vakantievierders in eigen land zijn de vooruitzichten voor liefhebbers van zon en warmte gunstig. Het ziet er naar uit dat het vaak heerlijk zomerweer is met langdurige zomerse warmte. Een enkele week verloopt wisselvallig, maar ook is het soms flink zweten wanneer tropische warmte ons land bezoekt.

Costa-Holandia-ANP
Costa-Holandia-ANP

Het weer aan de Costa Hollanda. Foto: ANP

Lees ook: Zomervakantie: dit weer kun je in Nederland verwachten

Hoofdfoto: AdobeStock/xbrchx

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven