Na zeer zacht weer opnieuw kans op een enkele winterse bui en gladheid

14 maart 2023, 11:00

Fietsers in de sneeuw op 10 maart 2023 in Wolvega. Foto: Martin Vye

Zo hard als de temperatuur gister omhoog schoot, zo snel gaat die vandaag weer naar beneden. Vanavond en vannacht kan het plaatselijk zelfs glad worden door een enkele winterse bui of bevriezing van natte weggedeelten.

Een doorstaande zuidwestenwind zorgde gister voor de aanvoer van zeer zachte lucht. In het zuidoosten liep de temperatuur op naar maar liefst 18 graden. Dit was de warmste dag van het jaar tot nu toe. Daarnaast kwam het gister ook nog eens tot de eerste officiële storm van het jaar.

Drukste ochtendspits van het jaar

Vanochtend trok een actief neerslaggebied over ons land wat resulteerde in de langste ochtendspits van 2023. Achter dit neerslaggebied zoekt de wind de noordwesthoek op en dit gaat gepaard met een aanvoer van koude lucht. De hoogste temperaturen zijn vanochtend al gehaald in het zuidoosten van het land, hier was het rond 08:00 uur nog een graad of 10. In het noordwesten was het toen slechts 5 graden. Gedurende de dag daalt de temperatuur verder en aan het begin van de avond ligt de temperatuur in heel het land tussen 3 en 5 graden.

Wordt het opnieuw wit in ons land?

In de loop van de avond en in de nacht naar woensdag trekken enkele buien over het land. Doordat we ons in beduidend koudere lucht begeven kunnen de buien ook een winters karakter hebben. Hierbij is ook kans op wat natte sneeuw of hagel. Mogelijk dat het tijdens een felle bui kortstondig even wit wordt, maar van het ontstaan van een serieus sneeuwdek is zeker geen sprake. Wel kan het in de loop van de nacht glad worden door bevriezing van natte wegen. De kans daarop is het grootst in het noordoosten.

Morgenochtend kan er ook nog een enkele winterse bui overtrekken. De rest van de dag verloopt overal zo goed als droog. Voor een uitgebreid weerbericht voor tijdens de verkiezingsdag kun je hier terecht.

Wil jij juist weten wat de rest van de week ons brengt? Dat lees je hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven