Maart vordert, maar wanneer wordt het lente?

14 maart 2021, 07:44

Donkere wolken en narcissen in maart. Foto: Henk Luntz

De eerste helft van maart is bijna voorbij en daarmee kijken steeds meer mensen reikhalzend uit naar lenteweer. Lees wat de tweede helft van maart ons te bieden heeft. Komende week worden in ieder geval de nachten wat kouder.

Op dit moment is het wat wisselvallig. Er zijn wolkenvelden en dagelijks kunnen enkele buien ontstaan. Toch is het daarmee niet heel slecht weer. Er zijn ook droge perioden waarin de zon een tijdje kan schijnen. Vandaag en morgen kunnen we behalve wolkenvelden ook enkele uren zon verwachten. Daarbij wordt het zo’n 8-9 graden. Voor de tijd van het jaar is dat heel gebruikelijk.

Meer zon en kouder

Later in de week draait de wind naar het noordoosten. Het blijft dan vaker droog en de zon kan ook wat langer schijnen. Er zijn dan stapelwolken en soms kan een bui ontstaan. De middagtemperatuur kan een paar graden dalen, maar op plaatsen waar de zon flink schijnt verandert de temperatuur nauwelijks. De nachten worden wel wat kouder. Vanaf donderdag neemt de kans op vorst toe en in de nacht naar vrijdag en naar zaterdag kan de temperatuur naar -1 tot -3 graden dalen. Ook in de vroege ochtend is het dan koud.

Maart verloopt heel anders dan vorig jaar

Richting het einde van maart gaat de temperatuur waarschijnlijk weer omhoog. Op dit moment schotelen de weermodellen ons gemiddelde of net bovengemiddelde temperaturen voor van 10 tot 14 graden. De nachten blijven fris met in het binnenland soms net een graadje vorst. Er is kans op een paar buien, maar een groot deel van de tijd is het droog. Of het ook lekker weer wordt zal afhangen van de hoeveelheid zon. In de zon is het prima weer om buiten te zijn. Mocht de hoeveelheid zon tegenvallen lijkt het helemaal geen lente. Wat dat betreft is het heel ander weer dan vorig jaar maart. Toen heeft het ook gevroren, maar het was wel zeer zonnig.

Foto: Henk Luntz

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black