Weeronline
Weeronline

  Winterse periode start met lokaal sneeuw

  Aangemaakt: 14 mrt 2018, 06:41 uur

  Winterweer is in aantocht. De koude lucht bereikt Noordoost-Nederland vrijdagmiddag en Zeeland pas tegen zaterdagochtend. De komst van de winterkou gaat gepaard met lokale sneeuwval. Mogelijk kan zaterdag op sommige plekken genoten worden van een sneeuwdekje. Voor op grote schaal schaatsen op natuurijs wordt het niet koud genoeg. Vanaf zaterdagmiddag is het zonnig winterweer met in de nachten flinke vorst en overdag temperaturen ruim boven het vriespunt.

  Vrijdag is het bewolkt en regenachtig met een maximumtemperatuur van 4 graden in het noorden tot 9 in het zuiden. Door een flink aantrekkende (noord)oostenwind stroomt in de loop van de middag koudere lucht het land in. Vrijdagavond varieert de temperatuur van +5 graden in Zeeland tot -2 in Groningen. In combinatie met de snijdende noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur in het noorden dan rond -10 graden.

  Komt er sneeuw?

  Jazeker! Vrijdagmiddag kan in de noordelijke delen van het land al (natte) sneeuw vallen. In de avond en nacht naar zaterdag valt ook in de rest van het land lokaal sneeuw, maar hierbij zijn de hoeveelheden waarschijnlijk zeer beperkt. Zaterdag overdag trekt nog een sneeuwgebied over België (vooral de Ardennen). Wellicht pakt het zuiden van Nederland hier ook nog iets van mee.

  Doordat er geen kou in de grond zit en neerslag vrijdag overdag nog als regen valt, zal de eerste sneeuw niet blijven liggen. Pas na enige tijd sneeuwval bij temperaturen die goed onder het vriespunt komen wordt het echt wit. Het wordt dus even afwachten tot zaterdagochtend voordat we weten of het slechts om lokale ‘drabdekjes’ gaat of plaatselijk om sneeuwdekken geschikt voor sleetjerijden. Zaterdagmiddag is het overal droog en zonnig.

  Komen er temperatuurrecords?

  Dat zou goed kunnen. Zaterdag wordt het 0-2 graden en de laagste maximumtemperatuur gemeten op 17 maart in De Bilt staat op +1,2 graden (1909). Recordlage minimumtemperaturen zijn vooral op 18 en 19 maart mogelijk als de temperatuur onder -5 daalt. Daarnaast zou een ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 graden) recordlaat zijn. Dit is in De Bilt namelijk nog nooit later dan 12 maart gelukt.

  Hoelang duurt de winterse periode en kunnen we schaatsen?

  Vanaf zaterdagmiddag is het zonnig winterweer. In de nachten vriest het 3-8 graden, maar overdag warmt de sterke maartzon het maandag en dinsdag op naar +4 tot +7 graden. Schaatsen op natuurijs zit er dus niet in. In de tweede helft van volgende week wordt het wisselvallig. De maxima liggen dan tussen 7 en 10 graden en de minima rond het vriespunt.

  Is deze kou bijzonder? Ja, maar het kan nog veel kouder in maart.

  Bekijk het van de positieve kant, je profiteert nu van de leukste pakken voor volgend jaar met korting bij Opposuits dankzij deze unieke kortingscode!

  Door: Johnny Willemsen