Weeronline
Weeronline

  Nieuwe El Niño zwakker dan zijn voorganger

  Aangemaakt: 14 feb 2019, 21:11 uur

  Er is opnieuw sprake van het weerfenomeen El Niño, maar de effecten zullen het wereldwijde weer deze keer niet heel erg beïnvloeden. Dat stellen Amerikaanse meteorologen van het Climate Prediction Center (CPC). Deze El Niño is volgens de meteorologen anders dan de laatste uit 2016. Die behoorde tot een van de sterkste die ze ooit hebben waargenomen en zorgde voor het warmste jaar ooit gemeten op aarde.

  De El Niño van nu is zwak en daarom verwachten wetenschappers niet dat die het weer wereldwijd heel erg zal beïnvloeden. Amerika krijgt wel te maken met effecten van het weerfenomeen, maar die zullen niet heel groot zijn.

  El Nino is een natuurlijke opwarming van de oceaan rond de evenaar, op de grote oceaan. Het gevolg is dat normale regenval-, wind- en temperatuurpatronen veranderen. Daardoor worden sommige gebieden natter en andere droger dan normaal. Gemiddeld over de hele aarde wordt het warmer.

  Invloed op het weer in Nederland

  De zwakke El Niño zal waarschijnlijk geen effect hebben op het weer in ons land. Uit metingen in het verleden blijkt wel een verband tussen sterke El Niño en de lente in Nederland. Vrijwel altijd verliep het voorjaar in Nederland bij een El Niño natter dan normaal. Daardoor was bijvoorbeeld het voorjaar van 1998 kletsnat. Ook na de meest recente, zeer sterke El Niño van de winter van 2015-2016 volgde een iets te natte lente.

  El Niño kan bij ons zowel zorgen voor een lange periode van lichte regen als voor stevige buien afgewisseld met zon. Voor de grondwaterstanden in Nederland zou het overigens wel goed zijn als het weerfenomeen wel invloed zou hebben op ons weer. Dat zal nu niet gebeuren. Mocht er wel een effect zijn, dan is dat kleiner dan normaal.

  Foto: AFP

  Door: ANP/Weeronline