Voor het eerst sinds begin april geen 10 graden in De Bilt

14 november 2022, 16:00

Temperatuur is heel lang niet onder 10 graden geweest. Foto: Erica van Leeuwen

Met een maximumtemperatuur van 9,3 graden is het vandaag voor het eerst sinds 9 april dat de temperatuur in De Bilt de grens van tien graden niet heeft bereikt. Een serie van 218 dagen met ten minste 10,0 graden is een forse reeks, maar geen record.

Het record komt uit 2020, toen de temperatuur in De Bilt maar liefst 233 (!) dagen op rij aan ten minste 10,0 graden kwam. Dit jaar komt daarmee op een vierde plaats terecht in het lijstje van langste reeksen met een maximumtemperatuur van 10 graden en hoger. Die reeks had veel langer kunnen worden, maar een onverwacht koude middag stak daar vandaag een stokje voor.

Onverwacht koud

De afgelopen dagen werden juist nog warmterecords bereikt, zelfs in De Bilt. Zaterdag werd de warmste 12 november die ooit is gemeten en gisteren kwam het kwik slechts een paar tienden tekort voor een nieuw datumrecord. Voor maandag stond ook een maximum ruim boven de 10 graden in de verwachting, maar dat liep dus anders.

Na een koude start met de eerste vorst van het nieuwe seizoen in Nederland, ging de temperatuur maar moeizaam omhoog. Eerst scheen de zon nog flink, maar wolkenvelden lagen nabij de grens al op de loer. Deze laaghangende bewolking breidde zich rond het middaguur westwaarts uit en ook in De Bilt, waar het op dat moment tot 9,3 graden was opgewarmd, werd het al snel grijs. Daardoor stokte het kwik en een uurtje later was het nog maar 7,7 graden. In combinatie met de koude oostenwind voelde het ineens ronduit koud aan.

Komende dagen weer zachter

Vanaf dinsdag wordt met een zuidwestelijke wind weer zachtere lucht aangevoerd. Daarin komt de temperatuur op de meeste dagen deze week 'gewoon' weer boven de grens van 10 graden uit, al is de reeks sinds april dus wel onderbroken. Kou van betekenis zit voorlopig niet in de verwachting voor onze omgeving.

In totaal telt dit jaar al 263 dagen met 10 graden of meer in De Bilt en dit aantal loopt dus verder op. Het record van meeste dagen met 10 graden en meer op het hoofdstation in De Bilt bedraagt 287 dagen en dateert van 2020. Het zal van het verloop van december afhangen of we daar in de buurt komen.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black