Het weer in Europa tijdens de herfstvakantie regio Noord en Midden

14 oktober 2021, 07:45

De herfstvakantie staat voor de deur. Kunnen we herfstachtig weer dit jaar ontlopen door de vakantie in Zuid-Europa door te brengen? In dit artikel blikken we vooruit naar het weerbeeld van volgende week en hoe warm het wordt in de populairste landen.

Het zuidoosten van Europa heeft komend weekend te maken met een depressie. In Griekenland komen verspreid over het land buien voor. Daarbij is kans op onweer en lokaal veel regen, maar geleidelijk neemt de buiigheid af. De middagtemperatuur ligt op veel plaatsen tussen 17 en 22 graden. Later in de week stijgt de kans op droog weer met meer zon.

Regionaal veel zon in Italië

Ook het zuiden van Italië heeft af en toe te maken met enkele buien. In het midden en noorden van het land is het overwegend droog en met zonnige perioden is het prima weer. De maxima liggen tussen 17 en 20 graden. In het zuiden en op Sardinië is het een paar graden warmer. In de loop van de week gaat de temperatuur vooral in het midden en zuiden een graadje omhoog. De luchtdruk stijgt en regionaal kan de zon flink schijnen.

Spanje weinig buien

In tegenstelling tot het zuidoosten van Europa is het rustig nazomerweer in Spanje. Er zijn zonnige perioden met enkele wolkensluiers. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar een enkele bui op Mallorca is best mogelijk. Op het vasteland is vanaf zondag kans op een enkele bui en halverwege de week neemt ook op andere plaatsen de kans op een bui toe. In het noorden is het vaak 20-22 graden. In het zuiden is het met 24 tot 29 graden warmer.

Op de Canarische Eilanden is het prima vakantieweer met flink wat zon en 24 tot lokaal 28 graden. Er staat een matige, soms vrij krachtige wind uit het noorden tot noordoosten. Aan de zuid- en zuidwestkust van de eilanden staat meestal wat minder wind en daar worden ook de hoogste temperaturen verwacht. La Palma kampt nog altijd met de vulkaanuitbarsting en moet door reizigers vermeden worden.

Wolken en een bui in Parijs
Jesper van Delden

Een bui in Parijs. Foto: Jesper van Delden.

Hogere maxima met kans op buien

Wie dichter bij huis blijft en op city-trip gaat naar Parijs of Berlijn krijgt ook te maken een stijgende temperatuur. In Parijs is het aanvankelijk 16 graden en wordt het komende week met 20 graden warm. Met het stijgen van de temperatuur neemt ook de kans op buien toe. Tussendoor zijn er ook zonnige perioden en dan is het al snel heerlijk weer. In Berlijn is het met 12 tot 14 graden wat kouder. De temperatuur gaat na het weekend wel iets omhoog en woensdag en donderdag wordt het 18-19 graden. Ook in dit deel van Europa gaat de temperatuurstijging samen met buien.

Hoofdfoto: Ron Smit

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black