Dit is het weer op Blue Monday

14 januari 2023, 07:30

Actueel
Het is weer Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Foto: Adobestock / Lifes Sunday

Maandag is het alweer de derde maandag van het jaar. Deze dag is ook bekend als Blue Monday, de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Het weer werkt niet echt mee, maar wat het weer precies wordt vertellen we je hier.

Het idee is dat het op Blue Monday nog vrij lang donker is. Ook zijn vakanties nog ver weg en de goede voornemens zijn vaak al mislukt.

Meer van Wouter? Geef je op voor zijn mentale nieuwjaarsduik via mentalenieuwjaarsduik.nl'

Hou je van neerslag en lage temperaturen, dan zit je maandag goed. Ben je meer van aangename temperaturen en flink wat zonneschijn, dan werkt het weer niet lekker mee.

De bewolking heeft maandag de overhand en er valt geruime tijd regen. Bij intensieve neerslag kan ook natte sneeuw vallen, maar tot een sneeuwdek komt het niet. Hooguit blijft er wat liggen op auto's en op het grasveld. Er waait een overwegend matige wind, draaiend van zuidoost naar noordwest en het is ongeveer 4 graden. Tijdens intensieve neerslag is het enkele graden kouder.

Later op de dag kan de zon even doorbreken en verschijnt er ook wat blauwe lucht, maar over het algemeen blijft het bewolkt.

Hele week licht winters

Ook na Blue Monday blijft het licht winters met overdag temperaturen van 2 tot 5 graden. In de nacht naar dinsdag daalt het kwik voor het eerst dit jaar op uitgebreide schaal tot onder nul en ook de dagen daarna daalt de temperatuur tijdens de donkere uren tot enkele graden onder nul. De zon schijnt af en toe, maar er is ook kans op winterse neerslag. De kans dat het daadwerkelijk tot een sneeuwdek komt is echter klein. Toch kan het lokaal best een keer wit worden, maar een langdurend wit landschap lijkt er niet in te zitten.

Korte dagen bijna voorbij

Maandag zien we af en toe de zon, maar in deze tijd van het jaar zijn de dagen nog wel erg kort. Op Blue Monday komt de zon in het midden van het land om 8:40 uur op en om 16:58 uur gaat ze weer onder. Ten opzichte van 1 januari hebben we alweer een half uur meer daglicht, want op nieuwjaarsdag kwam de zon om 8:48 uur op en ging ze om 16:38 uur onder.

Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.
Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.

Om je positiever te stemmen: volgende week maandag komt de zon om 8:33 uur op en gaat ze om 17:10 uur onder en dat is toch alweer een winst van 19 minuten. Op 1 maart begint alweer de meteorologische lente en dan komt de zon om 7:26 uur op en gaat ze om 18:18 uur onder.

Vaak wat zon op ‘deprimaandag’

Het weer met Blue Monday verschilt sterk van jaar tot jaar. Vorig jaar scheen geregeld de zon en werd het 8-9 graden. Ook in 2021 en in 2020 brak de zon regelmatig door en steeg de temperatuur naar 2 tot 5 graden boven nul. De laatste keer met deprimerend weer op deprimaandag was in 2018. Toen viel flink wat regen en was het somber.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven