Weeronline
Weeronline
  winter tot nu toe zacht en nat

  Winter tot dusver zacht en nat

  Aangemaakt: 14 jan 2021, 09:31 uur

  We zijn alweer halverwege de meteorologische winter, maar écht winteren wilde het tot dusver niet. De gemiddelde temperatuur in De Bilt komt nu, op de helft van de winter uit op 4,6 graden en dat is 0,5 graden boven normaal. Daarnaast is het natter dan gebruikelijk met gemiddeld over het land 147 mm tegen 119 normaal. De zon scheen 70 uur en daarmee verloopt de eerste helft van de winter somber.

  Hoewel de gemiddelde temperatuur deze winter duidelijk hoger is dan normaal, valt het aantal zachte dagen mee. Op 15 van de 45 dagen die de eerste helft van de winter rijk is, was het in De Bilt zacht. In december en januari spreken we van een zachte dag als de temperatuur 8 graden of hoger is. Op het merendeel van de dagen was het dus normaal weer of kouder dan normaal. Dat de winter tot nu toe gemiddeld zacht uitvalt is voor een groot deel toe te schrijven aan twee hele zachte weken in december.

  De hoogste temperatuur van deze winter werd gemeten op 22 december in Arcen. In de Limburgse plaats was het haast lenteachtig met 14,7 graden. De laagste temperatuur van de winter is tot nu toe voor Enschede. Op 14 januari koelde het op Twente Airport af naar -5,3 graden.

  In De Bilt vroor het sinds 1 december op dertien dagen en dat is iets minder dan de gebruikelijke zestien dagen. De winter telde tot dusver op het hoofdstation geen enkele ijsdag. Een ijsdag is een dag waarop het een heel etmaal blijft vriezen. De laatste keer dat het in De Bilt de hele dag bleef vriezen was op 24 januari 2019, inmiddels alweer 721 dagen geleden.

  De enige ijsdag van deze winter staat op naam van het Gelderse Hupsel. Op 10 december werd het daar maximaal -0,2 graden en bleef de temperatuur dus de hele dag onder nul.

  Natte winter met weinig winterse neerslag

  De regen kwam er deze winter af en toe met bakken uit. Regen, want veel plaatsen hebben nog geen sneeuwvlok gezien. Op 29 december werd het voor het eerst deze winter wit en dat gebeurde in het noordoosten van Groningen. In de dagen daarna kwam het nog wel een paar keer tot natte sneeuw, maar op 8 januari was het voor het eerst echt raak. In de hoogste delen van Limburg viel toen lokaal ruim 15 centimeter en kon rondom de Vaalserberg worden genoten van het prachtige sneeuwdek.

  De winter liet op 9 januari op een andere manier van zich horen. Vanwege ijzel was die ochtend sprake van code oranje. In het noorden, midden en oosten gebeurden daardoor tientallen ongelukken. Ook op 1 januari gold code oranje. Het nieuwe jaar werd namelijk ingeluid met zeer dichte mist, waarbij het zicht lokaal maar een tiental meters was. De mist werd zo dicht door vuurwerk dat werd afgestoken.

  Deze winter hadden we al op 21 dagen code geel en dat is op ongeveer de helft van de dagen die de meteorologische winter tot dusver telt. Het meest werd gewaarschuwd voor gladheid (13 dagen), daarna voor mist (12 dagen) en zware windstoten (2 dagen). Op 27 december trok storm Bella over Nederland met zeer zware windstoten tot 116 km/uur. Bella was de enige officiële storm van deze winter tot dusver. Naast waarschuwingen voor gladheid, mist en wind werd ook regelmatig gewaarschuwd voor een slechte luchtkwaliteit. Dat was onder andere het geval op 9 en 10 januari.

  Winter tot nu toe regionaal somber

  Gemiddeld over Nederland komt het aantal zonuren van 1 december tot en met 14 januari uit op 70 uur. Normaal zijn dat er in de eerste helft van de winter 88. De minste zon was voor het oosten van het land. In het Drentse Eelde bijvoorbeeld was onze ster slechts 57 uur te bewonderen. In Den Helder en Vlissingen was de zonliefhebber beter af met respectievelijk 85 en 83 uur zon.

  Eerste helft winter vorig jaar veel zachter

  Een jaar geleden was het rond deze tijd een stuk zachter. In de eerste helft van de winter van 2019-2020 was het in De Bilt gemiddeld maar liefst 6,2 graden, terwijl we in de huidige winter op 4,6 graden zitten. Het aantal dagen met lichte vorst was lager dan in de winter van 2020-2021 en het grootste deel van de tijd lag het kwik ruim boven het vriespunt. Wel was het zonniger en droger dan dit jaar.

  Hoofdfoto: Ab Donker

  Door: Yannick Damen