Weeronline
Weeronline
  zonnig

  Zo laat in september niet eerder zo warm

  Aangemaakt: 14 sep 2016, 14:00 uur

  Vanmiddag bereikte de temperatuur om 15:30 uur 31,4 graden in De Bilt. Daarmee is niet alleen het oude dagrecord (28,2 graden in 1964) verbroken, ook is een historisch late officiële tropische dag gemeten. Sinds 1901 is na 13 september nooit een temperatuur van 30 graden of meer gemeten in De Bilt. Dit record werd gisteren gevestigd en is dus vandaag alweer verbroken. Het is vandaag zelfs nog warmer geworden in De Bilt. Komend weekend is het tot 14 graden kouder dan vandaag! 

  De hoogste temperatuur ooit gemeten ergens in ons land op 14 september was 31,3 graden in Volkel in 1964. Ook dat record is vandaag verbroken; in Deelen werd het maar liefst 32,7 graden. Nooit eerder zijn na 13 september (gisteren werd het in Gilze-Rijen en Eindhoven 33,1 graden) temperaturen boven 32,0 graden gemeten.

  Dit weekend 14 graden kouder!

  Morgen blijft het zomerweer met 26 graden op de Wadden tot ruim 30 in het oosten van Brabant, Noord-Limburg en de Achterhoek. Morgenavond en vrijdag krijgen we meer bewolking, neemt de wind in kracht toe en trekken (onweers)buien over het land. Vrijdag keldert het kwik naar 22 à 23 graden, eindelijk verkoeling dus voor mensen die niet goed tegen het hete weer kunnen! De regionale hittegolf in Noord-Limburg komt dan ten einde. Zondag knapt het weer op. Op sommige plekken wordt dit weekend de 20 graden niet meer gehaald. Daarmee is het dan 14 graden kouder dan vandaag. 

  Unieke serie tropennachten Vlissingen

  Afgelopen nacht werd in Vlissingen voor de derde nacht op rij een datumrecord gevestigd. Het werd niet kouder dan 21,6 graden. Nooit werd ergens in ons land op 14 september zo’n hoge minimumtemperatuur gemeten. Het oude record stond op 19,0 graden (Vlissingen, 2006). Update: vanavond is de temperatuur op 20,2 graden uitgekomen. Het oude record is dus nog steeds verbroken. In De Kooy (Den Helder) is de minimumtemperatuur met 20,9 graden nog iets hoger geweest.

  Inmiddels zijn twee tropennachten (minimumtemperatuur boven 20 graden) op rij gemeten. Series met tropennachten zijn überhaupt nog nooit voorgekomen in september. Gisteren werd het niet kouder dan 20,7 graden. Tot dit jaar was het record van de laatst gemeten tropennacht ergens in ons land 5 september 1949 in Maastricht, met 20,9 graden als minimum. Komende nacht zou de serie tropennachten, mede door het relatief warme zeewater, kunnen worden verlengd.

  Normaal gesproken is half september in Vlissingen de middagtemperatuur ongeveer 19 graden.

  Door: Jordi Huirne