Rustig winterweer in de Alpen

14 januari 2022, 10:10

In veel Alpenlanden heerst uitermate rustig winterweer. Doordat het bijna niet waait, kan er wel op grote schaal mist ontstaan. Hetzelfde zien we de afgelopen dagen ook dichterbij huis.

De vorige week gevallen sneeuw in onder andere het noorden van Oostenrijk en Zwitserland ligt er op veel plaatsen nog fraai bij, al komt de temperatuur met name in de wat hogergelegen delen soms wel boven het vriespunt. De lucht is echter behoorlijk droog waardoor het sneeuwdek nauwelijks aangetast wordt. Totaal anders dus als begin vorige week, toen het tot ver boven de 200 meter hoogte flink dooide.

Stabiel en rustig weer

Het weerbeeld daarbij is tamelijk zonnig, al ontstaat er ook geregeld lage bewolking en mist. Met name in de dalen is het dan mistig en koud met temperaturen rond of iets onder het vriespunt. Vlak daarboven schijnt de zon, al komt er soms ook sluierbewolking voor en daar loopt de temperatuur onder invloed van de zon op naar enkele graden boven het vriespunt. De vorstgrens zelf schommelt dit weekend om en nabij de 1500 meter.

Na woensdag sneeuw?

In de nieuwe week is het aanvankelijk ook nog rustig weer met veel ruimte voor de zon. Vanaf woensdag wordt de weg vrijgemaakt voor een noordelijke stroming. Het wordt wisselvalliger en met name langs de noordelijke Alpen zorgt dat voor een geleidelijk toenemende kans op winterse neerslag. De hoeveelheid neerslag blijft beperkt. Toch kan het sneeuwdek dan regionaal wel met zo'n 5-10 centimeter aangroeien.

Hoofdfoto: Jeroen Elferink

Door: Wouter van Bernebeek

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black