Dit wordt het weer bij de GP van Singapore

13 september 2023, 11:20

De start van de F1 race op het circuit van Monza, 2023. Foto: Redbullcontentpool/Pierse/Getty Images

Komend weekend staat de Grand Prix van Singapore op het programma. De bekende nachtrace wordt jaarlijks op het Marina Bay Street Circuit gehouden en de voorgaande edities hadden regelmatig met regen te maken. Of de coureurs het komend weekend wel droog houden lees je in dit artikel.

Singapore kent een tropisch klimaat waardoor het hele jaar door warm en vochtig is. De maxima komen dagelijks uit tussen 30 en 34 graden en ’s nachts wordt het zelden kouder dan 25 graden. Er ontstaan vrijwel elke dag buien en daarbij kan het soms ook flink onweren. Waaien doet het in de stad weinig. Alleen langs de waterkant, waar het Marina Bay Street Circuit ook ligt, waait vaak een matige wind.

Zes uur tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Singapore en ons land is zes uur. Alle trainingen, de kwalificatie en de race vinden daar ’s avonds plaats en bij ons valt het dus allemaal in de middag. De eerste vrije training en de derde vrije training worden gehouden in het uur voor zonsondergang. Tijdens de tweede vrije training, de kwalificatie en de race is de zon onder en wordt er bij kunstlicht gereden.

Overwegend droge kwalificatie

Het weerbeeld bestaat op vrijdag uit een mix van flink wat stapelwolken en zonnige perioden. De kans dat zo'n stapelwolk uitgroeit tot een bui is klein, namelijk zo'n 20%. Zowel de 1e als 2e vrij training zullen dus overwegend droog verlopen. De wind is hooguit matig van kracht en komt uit zuidelijke richtingen, 3 Bft. De temperatuur stijgt naar een graad of 33 op het heetste moment van de dag.

WOL Weerbericht Racingnews365 - 3 daagse Singapore
WOL Weerbericht Racingnews365 - 3 daagse Singapore

In het weekend grotere kans op buien

In het weekend is het weer heel kenmerkend voor Singapore. Het is vochtig en er zijn flink wat stapelwolken aanwezig die af en toe kunnen uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Zaterdag is de kans op een bui op het circuit al een stuk groter, namelijk 40%. Op zondag komen er in de regio meer buien tot ontwikkeling en bedraagt de buienkans ruim 60%.

De meeste buien zullen in de middag vallen en omdat zowel de kwalificatie als de race pas in de avonduren starten lijkt het er niet op dat het een kletsnatte race wordt. Toch zijn op beide weekenddagen ook in de avonduren buien niet uitgesloten. De teams zullen de radars dus goed in de gaten moeten houden.

Op zowel zaterdag als zondag stijgt de temperatuur naar 32 of 33 graden. Als de race eenmaal begint is de zon inmiddels al onder, maar echt flink afkoelen doet het niet in Singapore. Tijdens de start van de race, om 20:00 uur lokale tijd, is het gewoon nog 29 of 30 graden. De wind blijft uit het zuiden komen en is hooguit matig van kracht, 3 Bft.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl

Website van het jaar promo 2023

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black