Weeronline
Weeronline

  Orkaanupdate: Florence en Mangkhut naderen kust

  Aangemaakt: 13 sep 2018, 14:18 uur

  Het oosten van de VS kan zich komende dagen opmaken voor extreme hoeveelheden regen, stormvloed en hevige windstoten. Orkaan Florence gaat vanavond Nederlandse tijd aan land en daarbij zijn grootschalige overstromingen te verwachten. Ook de Filipijnen krijgen met extreem weer te maken. Super-tyfoon Mangkhut zorgt daar morgen voor windstoten tot 270 km/uur en overvloedige regenval.  

  Florence

  De eerste wolkenvelden van orkaan Florence hebben inmiddels de oostkust van de VS bereikt. De zware buien die bij de orkaan horen liggen voor de kust en trekken komende uren langzaam het land op. Daarbij trekt de wind flink aan. Het hoogtepunt van de storm vindt plaats tussen 0:00 en 14:00 uur onze tijd. In het kustgebied van North Carolina worden extreem zware windstoten verwacht van circa 200 km/uur. Het oog van de storm komt in de buurt van de stad Wilmington aan land, maar de gehele kustlijn van North- en South Carolina zal met orkaanwinden te maken krijgen.

  De wind is niet het voornaamste probleem. Vooral de stormvloed zal zeer veel schade veroorzaken. Het zeewaterniveau komt 4 meter hoger te liggen dan normaal en daar komen nog golven van 5-10 meter hoogte bovenop. Aangezien de kustlijn van North en South Carolina uit laagland bestaat zijn grootschalige overstromingen onvermijdelijk.

  Komende dagen verplaatst orkaan Florence zich nauwelijks en daardoor is bijzonder veel regen mogelijk. Afbeelding NHC

  Tot en met dinsdag blijven de staten South Carolina, North Carolina en Georgia te maken houden met Florence. De orkaan verliest bij het aan land komen snel haar orkaankracht. Toch zal de impact door de lage treksnelheid zeer groot zijn. In een gebied dat ongeveer anderhalf keer zo groot is als Nederland valt 600-800 mm en regionaal is kans op ruim 1000 mm. In Nederland valt een dergelijke hoeveelheid in een nat jaar. Opvallend detail: storm Florence trekt op haar langzame pad naar het westen precies over de stad Florence. In deze plaats in South Carolina kan volgens de huidige verwachting 200-300 mm regen vallen.

  Isaac

  Orkaan Isaac is inmiddels afgezwakt tot tropische storm en neemt komende dagen langzaam verder in kracht af. Saba en St. Eustatius krijgen vooral komende nacht Nederlandse tijd te maken met flinke plensbuien en zware windstoten tot 80 km/uur. Op de eilanden valt circa 30 mm regen. Op de flanken van de vulkaan Mount Scenery, met 887 m de hoogste berg van Nederland, kan ruim 50 mm regen vallen. Het eiland St. Maarten blijft van wind en regen gespaard. Komende dagen trekt ex-orkaan Isaac verder in westelijke richting, om uiteindelijk ten zuiden van Jamaica uit te komen.

  Isaac is afgezwakt naar tropische storm. Afbeelding: NHC

  Mangkhut

  Super-tyfoon Mangkhut bereikt het noorden van de Filipijnen vrijdagochtend Nederlandse tijd. Op dit moment worden extreme windstoten tot 330 km/uur gemeten! Daarmee is de orkaan veel krachtiger dan Florence. Wanneer de storm het noorden van het eiland Luzon bereikt is de wind iets in kracht afgenomen. Toch zal de wind met 270 km/uur bijzonder zwaar uithalen. Tegen dergelijke windsnelheden is niks bestand. Naast wind krijgt het noorden van de Filipijnen te maken met extreme regenval. In minder dan een dag tijd valt op grote schaal 300-500 mm regen. In de bergen kunnen neerslagsommen zelfs oplopen naar ruim 500 mm en is grote kans op modderstromen.

  Komende dagen trekt de storm verder richting het zuiden van China. Boven de Zuid-Chinese zee worden windsnelheden van 170 km/uur verwacht en daarmee valt de storm in de 3de categorie op een schaal van 5. Waar de orkaan precies aan land komt is onzeker.

  Foto: AFP

  Een welverdiende vakantie boeken? Bij Supersaver boek je nu nog voordeliger dankzij deze unieke kortingscodes en vouchers!

  Door: Yannick Damen